Muntatge amb foto de personatge

POLÍTICA

L'amnèsia dels Comuns: Defensen Sánchez però obliden com va arribar Colau al poder

La llavors candidata a l'alcaldia no va dubtar a utilitzar les acusacions de corrupció contra Xavier Trias

L'anunci de la possible dimissió de Pedro Sánchez ha suscitat el suport sense fissures del seu soci de Govern, Sumar, que ha sortit en tromba a defensar-lo. Per descomptat Yolanda Díaz, però també el ministre de Cultura, Ernest Urtasun. En la intervenció al Cafè d'Idees de TVE, el dirigent dels Comuns ha parlat d'una ofensiva reaccionària i de l'extrema dreta contra el president del Govern.

"Els progressistes hem d'estar més units que mai, i que no ens passi com a Mónica Oltra, que se la va acusar per tombar un govern progressista", ha dit Urtasun. El ministre ha advertit que estem davant d'un cas de lawfare: “Quan un sindicat d'extrema dreta presenta una denúncia contra un familiar del president del govern d'aquesta manera, ens recorda moltes coses que han passat”.

Urtasun recorda Mónica Oltra, però en canvi oblida com va arribar a Ada Colau a l'alcaldia de Barcelona. El 2015, la llavors candidata no va dubtar a utilitzar en campanya les acusacions de corrupció contra Xavier Trias, que després es van demostrar falses. Els Comuns fan gala així de la seva recurrent memòria selectiva i el seu doble raser sobre els escàndols de corrupció en funció de qui afecta.

Mateixa situació, diferents actors

El 2014, el diari El Mundo va revelar que Xavier Trias estava sent investigat per la policia per presumptes moviments bancaris entre Suïssa i Andorra. Diversos mitjans van vincular el llavors alcalde de Barcelona amb la corrupció dels Pujol i el 3% de CiU. La campanya electoral de les municipals un any després van estar marcades per l'ombra de la sospita, i encara que el cas encara no havia arribat a la justícia, els Comuns el van utilitzar per guanyar les eleccions que van portar Ada Colau al poder.

Podemos havia basat el seu ascens en la denúncia de la corrupció i Xavier Trias era un caramel per a la candidata a l'alcaldia de Barcelona. En aquella campanya va comparar Trias amb Esperanza Aguirre, perquè “estan envoltats de corrupció i tenen una forma compulsiva de retallar drets i privatitzar serveis públics”. Per fer-ho, deia Colau, “ens diuen que no hi ha diners i després els tenen a Suïssa i Andorra”.

La Fiscalia Anticorrupció va acabar arxivant la causa contra Trias per falta de proves, però llavors Ada Colau ja havia aconseguit el seu objectiu d'arribar a l'alcaldia. Els Comuns acusen ara l'extrema dreta de llançar una ofensiva contra Pedro Sánchez amb acusacions falses de corrupció per enderrocar el Govern. Mateixa situació però diferents actors, que demostra la doble moral dels morats.

➡️ Política

Més notícies: