Protesta a la seu d'ERC Reus contra la pujada dels impostos municipals, el novembre de 2023
POLÍTICA

Les altres protestes a les seus dels partits catalans que agafen més força

La revolta ciutadana contra la pujada dels impostos municipals no cessa


Les concentracions a les seus del PSOE a inicis de setmana copaven la majoria de titulars de la premsa catalana i de la resta d'Espanya. Curiosament, un altre tipus de manifestacions es van succeint a Catalunya des de fa setmanes sense que els mitjans de comunicació –no tots, per sort– li prestin l'atenció necessària.

Cada cop són més els ciutadans farts amb els seus ajuntaments que no dubten a manifestar-se en contra la pujada d'impostos. Des de les eleccions municipals de maig, són molts els ens municipals que han pujat les taxes, sobretot les escombraries i l'IBI. En plena escalada de preus, de crisi energètica i de baixada real del poder adquisitiu, els ajuntaments pugen els seus impostos com si no passés res. I ho fan de tots els colors: del PSC, ERC o Junts, és igual el partit polític .

Manifestación en una sede de ERC: "No son cargos públicos, son cargas públicas"

El més curiós del cas és que no han calibrat que la gent s'ha anat afartant, s'ha separat tant de la política, també de la local, que ja no pot més. Els darrers dies hem vist manifestacions a Reus, on centenars de veïns van voler entren l'ajuntament. També s'han succeït a Igualada, a Tarragona oa Torredembarra. I n'hi haurà més.

La majoria d'aquestes concentracions han estat davant de la 'Casa de la Vila'. Però els ciutadans, anònims i sense cap partit que els guiï, han decidit fer-se sentir també davant les seus dels partits que governen les ciutats. Va passar aquest dilluns a la nit a Reus, on diverses desenes d'habitants es van manifestar davant el local d'ERC.

"No ens deixen viure, ens tenen espremuts. No són càrrecs públics, són càrregues públiques", van ser algunes de les proclames. Ni banderes, ni carnets de partits, ni protagonisme més enllà del cansament. És un moviment que no té visibilitat a la premsa oficialista, tant la local com la catalana, però que va a més.

Es tracta del poder de la ciutadania, que gairebé sense saber-ho, decideix actuar políticament, perquè no entén que els regidors i l'alcalde pugin els impostos més d'un 10%. Sense que ells vegin millores als seus carrers, a la seguretat o als serveis que s'ofereixen. I anirà a més. Tarragona ja ha convocat una nova concentració a la seva plaça més important per al 15 de novembre i altres ciutats estan prenent el mateix exemple.

Mentre les protestes per la llei d'amnistia centren les portades, n'hi ha d'altres que són silenciades a Catalunya i que recullen un malestar creixent contra els seus polítics locals. Prenguin nota, perquè aquest moviment anirà a més sense cap mena de dubte.

➡️ Política

Més notícies: