Un cordó policial format per 6 policies irlandesos en un carrer de Dublín després de l?atac de diverses persones, entre ells tres nens, amb un ganivet
POLÍTICA

L'algerià que va apunyalar tres nens a Irlanda havia d'haver estat deportat el 2003

Així ho asseguren els tabloides britànics


L'immigrant algerià que va apunyalar tres menors i dos adults a la sortida d'una escola hauria d'haver estat deportat fa vint anys. Així ho explica Modernity News a partir d'una informació difosa pel Sunday Times. L'atac, investigat com un presumpte acte de terrorisme, va provocar un esclat d'indiganció amb disturbis a Dublín.

Segons els mitjans britànics, l'autor de l'atac hauria d'haver estat deportat el 2003, però va romandre al país. En part gràcies a la tasca de les ONG, els tribunals van revocar l'ordre i la van commutar per cinc anys de presó. Un cop superat aquest període, va rebre els papers de ciutadania irlandesa.

La notícia torna a posar en qüestió el model de gestió de la immigració a Europa. A Irlanda, sense anar més lluny, les protestes han estat motivades per la denúncia del model migratori i les conseqüències. La resposta del govern ha estat anunciar una llei nova contra els discursos d'odi.

Manca de perspectives i inseguretat als carrers

La policia continua investigant l'origen dels atacs, que semblen tenir una motivació religiosa. Tot i això, en les últimes hores han aparegut noves hipòtesis com una venjança de l'atacant per no rebre ajudes. Al rerefons hi ha un brou de cultiu que fa temps que es gesta.

Imatge dels disturbis al districte 19 de Paris en plena onada de violència per la mort d'un jove a mans d'un policia.

Dublín, la capital d'Irlanda, ha experimentat en els darrers anys un boom econòmic que ha canviat completament les estructures socials. Moltes companyies capdavanteres del sector tecnològic han portat les seves empreses allà. Això ha multiplicat les ofertes de feina, però també el preu de la vida i de la vivenda.

El resultat és una classe mitjana de treballadors no qualificats que queden marginats del nou model social i econòmic. Aquests “perdedors” del boom econòmic culpen de la seva situació al creixement exponencial d'immigrants que arriben a Dublín. A tot això s'hi suma l'augment de la inseguretat als carrers.

Degradació dels barris

El centre de la capital, exponent del creixement econòmic, contrasta amb la ràpida degradació dels barris de la perifèria. Com passa en altres grans urbs europees com París o Marsella, el gruix de la immigració es concentra en aquests barris. Els mateixos on viu la classe mitjana treballadora que se sent desplaçada.

Els aldarulls estan protagonitzats sobretot per joves que han vist desaparèixer les seves perspectives al mateix ritme que augmenta el flux migratori. Aquests consideren que el model multicultural europeu ha fracassat i demanen mà dura contra la immigració. Els estrangers se senten ara al punt de mira, i temen per la seva seguretat.

➡️ Política

Més notícies: