Muntatge de fotos de Marc Aloy, alcalde de Manresa, amb un musulmà resant a l'interior d'una mesquita de fons
POLÍTICA

L'alcalde de Manresa, emocionat en inaugurar la nova mesquita

El centre de culte s'erigeix en un barri degradat amb un 14% d'immigració

Marc Aloy, batle d'ERC a Manresa, s'ha mostrat entusiasmat amb la inauguració de la nova mesquita de la ciutat. El primer edil ha parlat de “dia de joia i emocions” a l'acte inaugural del centre de culte islàmic. "Per una Manresa diversa", ha afegit eufòric.

L'alcalde recorda que la mesquita va estar vint anys esperant la fi de les obres. Ara celebra l'obertura d'un “espai obert al barri i a la ciutat, lloc de trobada i intercanvi de cultures”. La mesquita El Fath s'erigeix al barri de les Escodines, un espai degradat amb un 14% d'immigració.

De fet, Manresa, ciutat de 77.000 habitants a la província de Barcelona, és una de les que més immigració concentra a Catalunya. Segons l'IDESCAT, del total de la població, 14.641 són estrangers (prop del 19%).

El barri de les Escodines és juntament amb el Barri Antic un dels més afectats per l'onada migratòria dels darrers anys. El comerç és gairebé inexistent i el paisatge urbà es caracteritza per la deixadesa, els pisos buits i les okupacions il·legals. A més, els aldarulls augmenten la sensació d'inseguretat.

Periple administratiu

En aquest espai, la Comunitat Islàmica del Bages ha inaugurat l'adequació i ampliació de la mesquita El Fath. Marc Aloy ha celebrat que amb la finalització de les obres “es normalitzi la situació administrativa del centre de culte” obert el 2004.

Muntatge de fotos de Marc Aloy, alcalde de Manresa, amb una musulmana de fons resant a l'interior d'una mesquita

Ubicada en una antiga fàbrica, la mesquita va travessar problemes administratius fins que el 2017 l'ajuntament va obrir una via per a la seva regulació. Aleshores van començar unes obres que han costat 700.000 euros. Segons el president de la comunitat islàmica, “han estat finançades totalment pels fidels”.

A més, la comunitat islàmica manresana ha mostrat el seu compromís per continuar sent “un espai de diàleg interreligiós a la ciutat”. La inauguració ha estat tot un esdeveniment per a la ciutat, amb la presència de polítics, cònsols i líders socials i religiosos.

Mesquites a Catalunya

Segons l'Estudi Demográfic de la Població Musulmana, ja hi ha més de dos milions de musulmans a Espanya i 641.000 són a Catalunya. És de llarg la comunitat amb més immigració d'aquest origen.

Pel que fa als centres de culte, segons la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat, hi ha més de 280 mesquites a Catalunya. Això suposa el doble que fa quinze anys. El més preocupant és que el 80% de les mesquites salafistes que promouen l'islamisme radical a Espanya són a Catalunya.

 

➡️ Política

Més notícies: