Ines Arrimades amb la bandera de Catalunya de fons

POLÍTICA

Torna Inés Arrimadas a Catalunya?

El PP intentarà rescatar figures històriques del constitucionalisme a Catalunya per a la campanya electoral del 12-M

Reunir el bloc del constitucionalisme en un sol projecte, aquest és el pla de la direcció nacional del PP per a la campanya electoral a Catalunya. El primer pas ha estat plantejar la integració de Ciutadans a la candidatura del PPC. Si l'operació arriba a bon port, Feijóo intentarà rescatar per a la campanya figures històriques de la defensa del constitucionalisme a Catalunya, com Inés Arrimadas.

Inés Arrimadas va abandonar la política activa el juny de l'any passat després de la desfeta de Ciutadans a les municipals del 28-M. El seu darrer pronunciament públic va ser el 6 de desembre, amb motiu del Dia de la Constitució. Arrimadas va penjar a les seves xarxes socials la foto del dia en què va treure la bandera espanyola al Parlament de Catalunya, i va apel·lar a “defensar la Constitució més que mai i garantir la seva aplicació a cada racó del nostre país”.

Inés Arrimadas visiblement enfadada durant una intervenció al Congrés dels Diputats

Ciutadans ara es troba debatent si concorre a les eleccions amb una llista pròpia encapçalada segurament per Carlos Carrizosa, o uneix forces amb el PP. El risc de quedar diluïts en la lluita entre el PP i Vox, i la situació econòmica del partit, inclinen la balança cap a una unió amb el partit d'Alejandro Fernández. La formació taronja podria reservar així els seus recursos per fer front a les eleccions europees del 9 de juny.

Tornarà Inés Arrimadas a la política?

Inés Arrimadas és un actiu poderós del constitucionalisme espanyol. El PP no oblida que amb ella al capdavant Ciutadans va guanyar les eleccions el desembre del 2017 amb més d'un milió de vots. El declivi de la formació fins a la irrellevància política no resta a Inés Arrimadas un prestigi polític que ara el PP vol utilitzar a favor seu.

La tornada de Arrimadas a Catalunya, encara que sigui de forma simbòlica, dependrà de la fusió de Cs i PP, i de la predisposició de la pròpia Arrimadas. Després d'abandonar la política va fitxar per Recurrent Energy, una companyia d'energies renovables en què exerceix de directora de comunicació. La catalana no es planteja ara per ara tornar a la política, però el PP apel·larà a la responsabilitat dels líders constitucionalistes en un moment clau de la política catalana.

El PP vol accelerar la presentació de la candidatura conjunta de Cs per tancar el pas al PSC com a paraigua del vot antiprocessista. Tant el PP com Vox estan centrant els seus esforços a assenyalar el PSC com un partit processista més, però no n'hi ha prou. Els d'Alejandro Fernández temen que el PSC concentri molt de vot útil de votants que volen acabar amb el processisme i desconfien de les possibilitats reals de PP i Vox.

Hi ha recels a Ciutadans

L'únic escull per a la fusió de Ciutadans i PP són els recels de la formació taronja a l'opa hostil dels populars. El PP va iniciar fa temps una ofensiva per incorporar a les seves files dirigents de Ciutadans temptats a baixar d'un vaixell a la deriva. A Catalunya, Nacho Martín Blanco va ser un dels últims dirigents taronges a posar-se la jaqueta blava.

Primer pla del líder de Ciutadans Carlos Carrizosa

La idea inicial de Ciutadans era obrir un procés intern per escollir un candidat i afrontar el repte de resistir al Parlament. Carlos Carrizosa és el millor posicionat, però les expectatives electorals continuen sent negatives. Les darreres enquestes assenyalen una sensible pèrdua de suports que deixaria Cs fora del Parlament.

Acceptar la proposta del PP d'una candidatura conjunta amb les sigles dels populars i gent de Cs a les llistes és una opció viable. Els taronges aconseguirien així entrar al Parlament i reservar recursos per a les eleccions europees. A més, no són pocs els que a Cs creuen que és el moment d'unir forces per presentar la batalla definitiva contra el processisme a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: