La consellera d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, ofereix una roda de premsa de presentació dels pressupostos de la conselleria d'Acció Exterior, al Parlament de Catalunya, el 4 de març de 2024, a Barcelona

POLÍTICA

La comunitat jueva de Barcelona esclata contra el Govern amb un demolidor comunicat

Després de no rebre cap suport per part del Govern d'ERC, assenyalen que ara 'no ens deixarem enganyar per fotos innecessàries ni promeses buides'

El Departament d'Acció Exterior convida un acte a la comunitat jueva de Barcelona, que rebutja la invitació amb un dur comunicat. Entenen que aquesta invitació respon a un interès electoral i denuncien que durant tots aquests mesos no han rebut cap suport. “El Govern no ha mostrat públicament empatia cap al nostre dolor, ni tan sols durant unes hores”, diuen.

Una invitació interessada

“Però ara torna a començar el joc polític. Hi ha eleccions i tots estem més atents que mai. No ens deixarem enganyar per fotos innecessàries ni per promeses buides”. Amb aquestes paraules, la comunitat jueva de Barcelona interpreta la invitació del Departament dʻExteriors a la presentació dʻun document sobre la cohesió social a Catalunya amb el conflicte de Gaza de fons.

En un dur comunicat compartit a les xarxes, denuncien que la consellera Serret i Exteriors “encara no entenen la realitat de la comunitat jueva de Catalunya”. Aquesta situació ve després de diversos gestos de les institucions públiques catalanes a favor de Palestina i sense condemnar els atacs terroristes a Israel. Al marge de la crispació social dirigida cap a la comunitat jueva, que per exemple va haver de celebrar en secret i amb mesures de seguretat el seu festival de cinema a Barcelona.

Per què Exteriors?

La comunitat jueva diu que no entén l'interès que ara presenta el Departament d'Exteriors. Fonamentalment, perquè aquest Departament “no exerceix competències que impactin directament a la nostra comunitat”. Així mateix, assenyalen que va ser la mateixa consellera Serret la que va cancel·lar el projecte d'obrir una delegació de la Generalitat a Israel, que la comunitat jueva considera “la llar nacional”.

En aquest sentit, apunten que, si alguna instància pública hi ha de parlar, han de ser aquelles que tinguin influència directa en la seva situació. Així, per exemple: Presidència, Educació, Cultura o Justícia. "En canvi", diuen, "som derivats constantment al departament d´Acció Exterior".

D'altra banda, denuncien el desemparament a què els ha sotmès la Generalitat després de l'atac terrorista a Israel. “Mentre que altres líders mundials van expressar immediatament la seva solidaritat amb les comunitats jueves locals, nosaltres no rebem la mateixa consideració per part del nostre govern. Veiem com a presidents de tots els països del món van convidar les seves comunitats jueves locals a compartir el seu dolor després de la matança i a nosaltres no només no ens van convidar, sinó que ho hem demanat i ni així se'ns ha rebut”.

Per tot això, declinen la invitació d'Exteriors i emplacen la consellera a iniciar un “diàleg constructiu”. A més, conclouen, “La comunitat jueva de Catalunya no busca un tracte especial: simplement, ser tractada amb la mateixa consideració que mereix com a part integral de la nostra societat, Catalunya”.

➡️ Política

Més notícies: