Plànol aeri de la localitat de Berga
POLÍTICA

Un ajuntament d'ERC i la CUP acumula centenars de factures impagades

Sumen gairebé 600.000 euros


T'has preguntat mai com gestionaria la CUP el govern d'una localitat de més de 15.000 habitants? Doncs la resposta que cerques és a Berga. Allà, la CUP governa de manera ininterrompuda des del 2015. Primer ho va fer amb Montserrat Venturós i, des del 2021, amb Ivan Sànchez, que la va rellevar en el càrrec després de dimitir ella el 2021 per depressió.

Des d'aquest any, Sànchez governa en coalició amb ERC. Ara, i segons Regió7, Sànchez i el seu equip acaben de descobrir en un calaix 600.000 euros en factures impagades.

De quantes factures parlem?

Segons el rotatiu manresà, són 211 i sumen 592.833 euros. Totes, sense excepció, s'han aprovat per al pagament aquest dijous en un ple extraordinari. Es va fer mitjançant un Reconeixement Extrajudicial de Crèdit (REC), figura legal que permet fer curs a factures que, per la raó que sigui, no es van abonar en temps i forma.

Segons l'oposició (Junts, PSC i Berga GI) el REC s'usa de manera “recurrent” a la ciutat per a pagaments derivats de “contractes verbals o caducats i convenis no vigents”. La veritat és que aquesta figura s'empra de manera habitual no només a Berga, sinó a mitja Espanya. S'empra, de fet, cada cop que en un ajuntament arriba l'hora de pagar per serveis o béns contractats sense retenció de crèdit prèvia associada a una partida pressupostària concreta.

Què en diuen des de l'Ajuntament?

A Berga, la regidoria d'Hisenda depèn d'ERC i l'edil que la dirigeix diu que tot plegat és conseqüència d'“un error”. Són, explica, “factures que no van seguir la tramitació ordinària”. Sigui com sigui, convé no oblidar que darrere de cadascuna d'aquestes factures hi ha empreses, autònoms o, fins i tot, entitats, a les quals se'ls deu uns diners.

La solució adoptada pel govern municipal de Berga és, per malament que soni, és plenament legal. A més, és la més ràpida perquè els diners acaben on han de: als comptes corrents dels qui van prestar serveis o van vendre béns al consistori i encara no han cobrat. La majoria de factures són del mandat passat, en què el regidor d'Hisenda va ser Marià Miró, de la CUP.

➡️ Política

Més notícies: