Fotomuntatge de Pere Aragonès amb Anna Simó al costat amb una classe d'educació primària de fons
POLÍTICA

El blindatge fallit del català per part del Govern

L'executiu de Pere Aragonès rep un altre revés judicial


Aquest dijous es feia públic que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obligava el col·legi Turó del Drac, de Canet de Mar, a impartir una assignatura troncal en castellà. Així, els magistrats tombaven el recurs presentat pel Govern. Un recurs que tenia com a objectiu impedir la voluntat d'uns pares que la seva filla fos escolaritzada en aquesta llengua almenys en un 25% de les hores lectives.

L'any 2021, el mateix TSJC ja va dictar que la nena en qüestió rebés un 25% de les classes en castellà. Era una mesura cautelar i la Generalitat es va activar per no fer efectiva l'ordre del tribunal. Va presentar el recurs que ara han tombat i fins i tot va impulsar una llei -pactada entre ERC, Junts i PSC- per “blindar el català a l'escola”. Era l'enèsim intent d'impedir que el castellà esdevingués també una llengua vehicular als centres de Catalunya.

Imatge de Pere Aragonès i Laura Vilagrà al Parlament de Catalunya

Si busquem a Google “el Govern blinda el català a les escoles” apareixen notícies del 2023, del 2022, del 2021 i també del 2020. Diverses fins i tot es repeteixen en un mateix any. Cada cert temps, les autoritats catalanes anuncien que, ara sí, han aconseguit blindar la immersió lingüística als centres educatius de Catalunya.

És una mena de dia de la marmota. Cada any el Govern afirma haver blindat el català a les escoles, però la realitat demostra que, de blindatge, res de res. L'últim decret llei que van aprovar ERC, Junts i PSC sembla haver quedat en paper mullat després de l'última sentència del TSJC. L'única diferència respecte al passat és que, aquesta vegada, el TSJC no parla de percentatges, sinó impartir una assignatura troncal en castellà.

Es tracta, doncs, d'un altre intent fallit per part del Govern de blindar el català a les escoles. De fet, aquesta qüestió genera moltes crítiques a les autoritats fins i tot per part dels mateixos independentistes. I és que no són pocs els que denuncien que els partits processistes lluitin perquè es parli en català al Congrés o a Europa, mentre són incapaços de protegir la immersió lingüística a Catalunya. Això sí, l'executiu encara pot presentar un altre recurs al mateix TSJC.

➡️ Política

Més notícies: