Imatge panoràmica de Sant Pere de Torelló amb una foto petita en un marc d'un adhesiu amb el lema En castellano por favor
POLÍTICA

Un ajuntament d'ERC crea l'àrea de llengua per repartir adhesius per al cotxe

L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló, governat per ERC ha ampliat la regidoria de cultura amb una àrea de "llengua i catalanitat"

El republicà Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló ho ha anunciat a través del seu compte de X. El regidor ampliarà la regidoria de cultura amb una àrea de “llengua i catalanitat”.

La decisió, ha admès, ve motivada per la "necessitat de reivindicar el que és nostre davant el món" -en referència a la catalanitat-.

A més, Fàbrega s'ha mostrat "preocupat" pel "poc ús social" de la llengua catalana.

700 adhesius "CAT" per a matrícules

L'alcalde Fàbrega ha assegurat que posar els adhesius "CAT" a la matrícula "no està prohibit i, per tant, no et poden multar".

Aquests adhesius tenen com a objectiu tapar la “E” que indica que un vehicle està matriculat a Espanya.

Amb això, el processisme busca simular que Catalunya és un estat, obviant que la competència en matriculacions és de la Dirección General de Tráfico.

El debat sobre aquests objectes ve de llarg. No és la primera vegada que els partits processistes posen sobre la taula la necessitat de diferenciar-se de la resta d'Espanya així. Ho va fer Junts el 2023 i l'ANC en multitud d'ocasions.

L'alcalde faria bé d'informar els seus veïns sobre aquesta permissivitat, ja que deixa d'estar vigent en travessar la frontera amb França. Al país veí, tapar la lletra lateral de la matrícula li pot costar a l'infractor una multa d'entre 135 i 750 euros.

"En català, si us plau”

A banda dels 700 adhesius per a les matrícules, l'Ajuntament també ha distribuït uns 300 adhesius amb el lema "En català, si us plau”. Estan pensats per portar-los enganxats a la roba i ser identificat com a catalanoparlant.

Aquest lema vol incidir en l'“ús social” de la llengua catalana a la vida diària de la població.

És important saber que els darrers vint anys, Sant Pere de Torelló ha multiplicat la seva població estrangera en un 430%. El municipi ha passat de tenir 54 estrangers l'any 2000 a 231 el 2022.

El consistori osonenc no descarta continuar adquirint adhesius després de constatar la "bona acollida" de la seva campanya identitària.

➡️ Política

Més notícies: