Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta
POLÍTICA

Afins a Sumar, 'decebuts' amb el pacte amb el PSOE

Ni la PAH ni les activistes trans veuen bé el text

D'acord, Ada Colau no serà ministra –diu ella–, però això no la treu del focus. Ara, novament, està d'actualitat gràcies a l'entitat que al seu dia va fundar. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ja hi va trencar el 2015.

Ho va fer mitjançant una carta en què l'acusava de no estar fent “tot allò necessari” per acabar amb els desnonaments. Ara, vuit anys més tard, la relació no millora: per a l'entitat, l'acord de coalició PSOE-Sumar és “decebedor” en matèria d'habitatge. I no són els únics que es queixen entre la infanteria de Sumar: algunes de les activistes trans més destacades creuen que l'acord no dóna gaire de si

Per què no els agrada?

Amb clars: tampoc servirà per acabar amb els desnonaments sense alternativa d'habitatge A més, creuen, no inclou “un pla coherent” per fer valer el dret a l'habitatge. Segons la Plataforma, l'acord inclou només “mesures inconnexes” que ningú no concreta com es duran a terme.

I després del 31 de desembre?

El 31 de desembre les mesures incloses a l'anomenat “escut social” caduquen i la Plataforma considera que, si no es prorroguen, “arribarà un tsunami de desnonaments”. De quines mesures es tracta? En matèria d'habitatge, l'escut social estableix que, fins a l'últim dia d'aquest any, no es poden desnonar persones en situació de vulnerabilitat econòmica.

Aberracions

Amb tot, la Plataforma va més enllà i qualifica directament d'“aberracions” determinades propostes incloses a l'acord. Una de les considerades així és la de l'aval del 20% en hipoteques que es vol atorgar als joves.

Des de la PAH s'apunta que arribarà a “molt pocs” i que, a més, “fomenta l'endeutament”. Com a alternativa proposen la creació "d'un parc públic d'habitatge" i l'activació de línies de crèdits tous. Es recorda, a més, que a França s'han aixecat 150.000 habitatge en cinc anys i que a Espanya hi ha gairebé quatre milions de pisos buits.

I les trans?

Algunes destacades activistes trans com Mar Cambrollé lamenten que la paraula trans no aparegui ni una sola vegada en l'acord rubricat per Yolanda Díaz i Pedro Sánchez. El text, assenyala, "abunda a la invisibilització" d'aquest col·lectiu.

➡️ Política

Més notícies: