Muntatge d'Oriol Junqueras i Salvador Illa al Parlament
POLÍTICA

L'adéu d'Oriol Junqueras aplana el camí de Salvador Illa a la presidència

La crisi a ERC posa el partit republicà entre l'espasa i la paret


Oriol Junqueras ha anunciat que se'n va. Temporalment, això sí. Es pren un temps de reflexió i, en un futur, decidirà definitivament què fa. Tot, amb la mirada posada al congrés extraordinari que celebrarà el partit el 30 de novembre.

Qui sí que ha anunciat que no es presentarà a la reelecció en aquest congrés extraordinari és Marta Rovira. La secretària general dels republicans, doncs, segueix els passos de Pere Aragonès i els propers mesos deixarà la seva posició al capdavant de la formació processista.

La crisi dins d'ERC, amb el pseudoadéu de Junqueras inclòs, posa el partit entre l'espasa i la paret en una negociació eventual amb el PSC. Un fet que aplana el camí de Salvador Illa a la presidència de la Generalitat.

Els republicans, amb una direcció interina a efectes pràctics i amb Oriol Junqueras hivernant, tenen complicat afrontar una possible repetició electoral a l'octubre. Tornar a sotmetre's a l'escrutini de la ciutadania sense un clar candidat després de l'adéu de Pere Aragonès i amb una fràgil cúpula del partit, és vist per molts dins del partit com un suïcidi polític.

Primer pla d'Oriol Junqueras en un míting amb cara d'enuig

De fet, ja us vam explicar a E-Notícies que cada vegada hi ha més veus dins d'Esquerra que tenen por que tornar a eleccions pugui provocar caure encara més del que ja van caure el 12 de maig. I veuen perillar els 20 diputats obtinguts diumenge passat.

Així doncs, amb Esquerra sense gaires al·licients per forçar noves eleccions, es veuen condemnats a, com a mínim, explorar la possibilitat d'investir Salvador Illa. Aconseguir alguna contrapartida en forma de quotes de poder al sottogovern o en estaments com TV3 pot ser una sortida cap endavant per a un partit que, a partir d'ara, s'haurà de rearmar -com ja va anunciar Pere Aragonès a la roda de premsa del seu comiat- des de l´oposició.

En qualsevol cas, queda clar que els resultats electorals han provocat la implosió d'una ERC que ha vist com la seva patacada l'ha deixat no només en una posició de debilitat com a partit. Sinó, també, amb una posició de debilitat en les negociacions per investir Salvador Illa.

Sens dubte, amb l'esclat de la crisi republicana, el líder del PSC és més a prop que ahir de poder aconseguir els suports del partit d'Oriol Junqueras. Un Oriol Junqueras, per cert, que era dels partidaris d'anar a repetició electoral. Potser, somiant que l'aprovació de l'amnistia li permetés tornar a ser candidat a la presidència de la Generalitat. Ara, però, tot això s'ha enfonsat.

Això sí, amb el pas al costat temporal, l'exvicepresident del Govern es podrà desmarcar de l'hipotètic acord entre ERC i el PSC i tornar com a salvador a la tardor, ja des de l'oposició. Tot i que encara falten molts capítols per veure en aquesta sèrie amb girs inesperats que és la política catalana.

➡️ Política

Més notícies: