Pla mitjà de Salvador Illa en un míting del PSC envoltat de banderes vermelles del partit, somrient i aixecant el dit polze en senyal de victòria
POLÍTICA

A Salvador Illa se li posa cara de president

Creixen les veus a ERC favorables a permetre que el PSC governi. Els Comuns ja han dit que no seran un obstacle

El PSC ja ha posat fil a l'agulla per aconseguir que Salvador Illa sigui investit nou president de la Generalitat. Seran negociacions llargues i difícilment hi haurà acords abans de les eleccions europees. Sense oblidar que el fantasma d'una repetició electoral no és descartable avui dia.

Per això, els socialistes no tenen pressa. Volen que primer ERC i Junts assimilin la derrota electoral. I, ara com ara, mantenen una posició de força. Tot i que s'ha especulat amb una possible cessió de la presidència del Parlament com a contraprestació en les negociacions, públicament asseguren que aquest càrrec també ha de recaure al PSC en ser la força amb més vots i escons.

Mentre que un possible pacte amb Junts sembla complicat ara mateix -sobretot amb Puigdemont a l'equació-, el PSC ja ha dit que la seva prioritat és “un acord amb forces progressistes”. És a dir, amb els Comuns i amb Esquerra.

A ERC han repetit per activa i per passiva que la seva patacada electoral els obliga a anar a l'oposició i que correspon a socialistes i a Junts explorar un pacte. Tot i això, a Esquerra comencen a créixer les veus que no veurien malament arribar a un acord amb el partit de Salvador Illa.

El candidat número 1 d'ERC per Barcelona al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, compareix després de conèixer els resultats de la jornada electoral

El principal defensor d'aquesta posició és Gabriel Rufián, encara que com diem, aquesta opció està guanyant cada cop més adeptes entre les files republicanes. El periodista d'OKDiario, Joan Guirado, explicava que Junqueras no està per la feina i que ell aposta per forçar una repetició electoral. Però no són pocs dins d'ERC els que veuen que seria molt arriscat tornar a sotmetre's a un examen electoral sense possibilitats de refer-se de la patacada de diumenge passat. Hi ha la por de perdre fins i tot més escons i baixar dels 20.

Per tant, malgrat que veus com Pere Aragonès volen desmarcar-se d'unes possibles negociacions per a la investidura, és clar que, en gran part, la confecció d'un nou govern passa per la decisió que acabi prenent ERC. El que encara no es debat és si l'hipotètic suport a una investidura d'Illa seria entrant al govern o votant a favor però sense entrar a l'executiu. També hi ha l'escenari d'abstenir-se, tot i que no n'hi hauria prou per fer Illa president.

Els Comuns no posaran pegues a res

El partit de Jéssica Albiach té clar que cal facilitar un govern progressista. I, encara que públicament marquin com a línia vermella el projecte del Hard Rock, els Comuns no posaran pegues a cap escenari que permeti a Salvador Illa ser president.

Joan Mena ja ha dit aquest dimarts que "hi ha diferents fórmules perquè aquest acord d'esquerres sigui possible", obrint així la porta a facilitar un govern en solitari del PSC o fins i tot un format per socialistes i Esquerra. Això sí, la seva primera opció és fer un tripartit amb aquestes dues formacions, cosa que els permetria tenir quotes de poder malgrat tenir tan sols 6 escons al Parlament de Catalunya.

Així doncs, només tres dies després de les eleccions, les posicions inicials enrocades es van movent i des del PSC veuen amb esperança l'opció que a ERC finalment s'imposi el pragmatisme. Això, juntament amb el vassallatge dels Comuns, permetria a Illa aconseguir el seu objectiu de ser el nou president de la Generalitat.

➡️ Política

Més notícies: