Primer pla d'Ada Colau aplaudint i somrient lleugerament
POLÍTICA

Ada Colau, a un pas de tornar a governar a Barcelona

La líder dels Comuns posa en un compromís Jaume Collboni

Ada Colau va ser una de les grans perdedores de les eleccions municipals del 28 de maig passat. Aspirava a encadenar el seu tercer mandat consecutiu com a alcaldessa de Barcelona, però els barcelonins li van retirar el suport. Va ser tercera força per darrere de Xavier Trias i Jaume Collboni, un fet que la deixava sense opcions de seguir 4 anys més al càrrec de màxima responsable de la ciutat.

Però Ada Colau ha demostrat moltes vegades que és capaç de qualsevol cosa per aferrar-se a la cadira. Ja va quedar clar el 2019 quan, malgrat perdre contra Ernest Maragall, va ser proclamada alcaldessa gràcies als vots de Manuel Valls. Aquest 2023 també va deixar clares les seves aspiracions amb un pacte amb el PSC i el PP per desbancar Xavier Trias, que havia arribat a un acord amb Esquerra.

Colau ve d'un moviment -el 15M- nascut per acabar amb l'històric bipartidisme, però es va recolzar en aquest mateix bipartidisme perquè era qui li donava més opcions de tocar poder al llarg del mandat. De fet, una de les primeres concessions de Collboni a Colau va ser mantenir alguns dels càrrecs de confiança dels Comuns. Ara, l'exalcaldessa ja ha aprofitat la primera oportunitat que ha tingut per posar el líder del PSC entre l'espasa i la paret. I l'exigència de Colau és clara: vol formar part del govern municipal sigui com sigui.

Ada Colau posa Collboni entre l'espasa i la paret

A partir del setembre, Jaume Collboni ha de començar a negociar els pressupostos de Barcelona per a l'any que ve. I Ada Colau ja ha deixat clar al PSC què demanarà a canvi del seu suport. Polítiques socials? No, el que vol la líder dels Comuns és entrar al govern municipal. És a dir, tocar més diners i poder.

Imatge d'Ada Colau, dels Comuns, amb Jaume Collboni, del PSC

"No donarem un xec en blanc" a Collboni, assegurava Ada Colau en una entrevista a l'Agència EFE. "No es pot governar Barcelona amb 10 regidors", recordava. D'aquesta manera, si el líder del PSC vol aprovar els pressupostos per a l'any 2024, haurà de cedir part del seu executiu al partit de Colau.

Després de les eleccions del 28-M, els Comuns van exigir al PSC un pacte d'esquerres, afirmant que només entrarien a l'executiu si era amb ERC i socialistes. Era el juny, poques setmanes abans de les eleccions generals, i Colau i els seus no es podien permetre governar gràcies al Partit Popular. Però ara les coses han canviat. De moment, no hi ha eleccions a l'horitzó més proper i veuen que tenen via lliure per entrar a un govern municipal que es va formar gràcies als vots del PP.

Així, tan sols 2 mesos després de les eleccions, Ada Colau és a un pas de tornar al govern de Barcelona: ara tot està en mans de Jaume Collboni. Si accepta l'exigència de Colau, tindrà més a prop l'aprovació dels pressupostos, però haurà de cedir part de l'executiu als Comuns i iniciarà una nova guerra amb el PP de Sirera. Recordem que el líder popular a Barcelona li va cedir els vots a canvi que Colau no entrés al govern. En qualsevol cas, Collboni ja té la primera patata calenta del seu mandat acabat d'estrenar.

➡️ Política

Més notícies: