Primer pla d'Ada Colau aplaudint i somrient lleugerament
POLÍTICA

Ada Colau, entre els nous ministres que vol Yolanda Díaz

Sumar teixeix una estratègia per aïllar a Podemos

Aquest dijous arrenca una nova legislatura i els partits comencen a fer càbales sobre els nous càrrecs. Un és Sumar, partit cridat a formar part del Govern de coalició si finalment hi ha acord. La formació liderada per Yolanda Díaz està fent les travesses per als seus ministeris.

La idea inicial és que Sumar obtingui com a mínim quatre ministeris. Un l'ocuparia la pròpia Yolanda Díaz, un altre el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, i un altre la coordinadora de programa de Sumar, María Eugenia Rodríguez Palop. El quart seria per a Ada Colau, com a premi pels bons resultats dels comuns a Catalunya.

Es tracta d'una elaborada estratègia de Yolanda Díaz per copar els ministeris clau d'Unidas Podemos (com Drets Socials i Igualtat) amb persones del seu entorn. La seva intenció és aïllar els elements més distorsionadors. I en una legislatura que es preveu inestable, prioritzar l'entesa amb el PSOE i l'estabilitat.

Dos díscols de Podem

Sumar vol evitar les tensions que en la legislatura passada van enfrontar ministres de Podemos (Ione Belarra i Irene Montero) amb el sector conservador del PSOE (Nadia Calviño i José Luis Escrivá). Álvarez i Palop són les persones ideals per fer-ho.

Nacho Álvarez, economista i número dos del ministeri de Drets Socials, prové de l'òrbita de Podemos. Però representa el sector més afí a l'entesa amb el PSOE. Per això, malgrat ocupar un càrrec a l'Executiva de Podem, és considerat pels moderats com un proscrit.

María Eugenia Rodríguez Palop, jurista i Eurodiputada per Unidas Podemos, va abandonar els morats per passar-se al sector de Yolanda Díaz en aquestes darreres eleccions. Díaz el va recompensar amb la direcció de la campanya electoral. I ara l'ha escollit per rellevar Irene Montero al polèmic Ministeri d'Igualtat.

Ada Colau, a les travesses

Un altre nom que sona amb força és el d'Ada Colau. Díaz premiaria així els comuns, bastió de la resistència de Sumar a les eleccions del 23-J. I a més a més situaria un dels seus en un ministeri clau, el de l'Habitatge, ja que aquesta serà una de les prioritats del nou curs.

Muntatge amb dos primers plans d'Ada Colau i Yolanda Díaz

Sumar s'enfronta a una legislatura complicada a nivell intern. Unidas Podemos, el partit amb més representació de la confluència, és també el més problemàtic per a Yolanda Díaz. D'una banda no pot prescindir dels seus diputats, però de l'altra entorpeixen el gir moderat que ha iniciat la gallega.

En els plans de Yolanda Díaz no entra oferir ministeris als d'Unidas Podemos, sinó només a Sumar i els comuns. Però això obriria un cisma dins de la coalició que podria acabar afectant el Govern. Els morats ja han advertit que poden trencar la disciplina de vot en qualsevol moment de la legislatura.

➡️ Política

Més notícies: