Primer pla de Gabriel Rufián amb cara d'enfadat
POLÍTICA

Creix el nerviosisme dins d'ERC

La tensió s'apodera d'Esquerra a poques hores de decidir-se la presidència del Congrés

Aquest dijous es decideix el president de la Mesa del Congrés i, de moment, el PSOE no té prou suports per prendre la tercera autoritat de l'Estat al PP. Tot i que no s'han confirmat, els populars compten amb els vots de Coalició Canària, UPN i Vox. Mentrestant, els socialistes no aconsegueixen els 7 vots que necessiten de Junts per Catalunya per poder guanyar la votació que es durà a terme dijous.

Pedro Sánchez sap que pot comptar amb els vots de Sumar i també de Bildu, que ja ha confirmat que recolzarà el candidat que els socialistes presentin per presidir la Mesa. Esquerra és un altre dels partits que previsiblement votarà a favor que algú del PSOE presideixi el Congrés, tot i que no hi ha hagut confirmació oficial.

Això sí, tenint en compte les reaccions de diverses veus autoritzades d'ERC, queden clares dues coses. Per una banda, que els republicans votaran a favor del candidat del PSOE. I per l'altra banda, que la indecisió de Junts de donar suport o no els socialistes està posant molt nerviosa la gent d'Esquerra.

Joan Tardà, exdiputat d'ERC al Congrés, ha demanat a Puigdemont que “parli clar”. “Amb Junts no se sap què reclama al PSOE” ha lamentat en una entrevista Catalunya Ràdio. Unes paraules que deixen clar que nerviosisme que hi ha a les files republicanes quan falten hores per conèixer la decisió final dels de Puigdemont.

Sergi Sol és un altre dels que no han pogut reprimir els retrets a Junts. Un dels homes clau dins d'Esquerra i als cercles propers a Oriol Junqueras, també ha carregat contra l'expresident i el seu partit. Ho ha fet a la seva columna habitual a ElNacional. “El seu principal problema és que no saben ni què fer” o “Junts és una olla de grills”, són alguns dels atacs de Sol a la formació de Carles Puigdemont.

Plànol mitjà d'Oriol Junqueras durant un míting d'ERC a la campanya de les eleccions municipals del 2023

El nerviosisme a ERC sembla lògic. I és que, per una banda, si Junts no regala els vots al PSOE, els republicans podrien quedar-se sense grup parlamentari propi, amb tot el que significa a nivell econòmic. Però és que, a més, si els de Puigdemont no pacten amb els socialistes, podria ser l'avantsala d'un altre desacord a la investidura de Pedro Sánchez. I, per tant, el perill d'una repetició electoral seria més a prop.

Acudir novament a les urnes és un escenari que a Esquerra volen evitar tant sí com no. No només perquè ho hagin reconegut ells mateixos obertament, sinó que a més, les enquestes ja prediuen que ERC seguiria en caiguda lliure. En un sondeig publicat per Electomania, els republicans perdrien fins a 2 diputats més, quedant-se amb 5 escons (8 menys que els 13 que van aconseguir el 2019).

➡️ Política

Més notícies: