Muntatge de Teresa Jordà i Oriol Junqueras al costat de la tractorada
POLÍTICA

Acció Climàtica, un altre fiasco d'ERC

La conselleria va albergar cinc secretaries, onze organismes i una empresa pública, però dos anys després segueix sense donar res

El Govern de la Generalitat ha respost a la crisi dels pagesos canviant el nom de la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. A partir d'ara, el departament que dirigeix David Mascort inclourà una menció a l'agricultura o la pagesia. No és només un canvi estètic, sinó el principi del desmantellament d'una estratègia que no ha acabat de funcionar.

La Conselleria dAcció Climàtica va ser una aposta dERC quan Pere Aragonès va assumir la presidència de la Generalitat. La seva intenció era aglutinar oficines i departaments de medi ambient i agricultura amb l'emergència climàtica com a prioritat. A la pràctica ha suposat la supeditació de les competències d'agricultura, abans integrades al departament de Territori, a les qüestions mediambientals.

La Conselleria liderada per Teresa Jordà va passar a albergar cinc unitats directives i onze organismes autònoms entre agències, consells i instituts. El departament es va convertir en una superposició de secretaries que incloïa Acció Climàtica, Alimentació, Agenda Rural i Política Marítima. Dos anys després de la creació, els resultats brillen per la seva absència i la crisi del camp és la millor demostració.

Acció Climàtica, una altra ocurrència d'ERC

La Conselleria d'Acció Climàtica va ser una altra ocurrència d'ERC que s'ha revelat com a fiasco. La seva creació va servir només per acumular estructures de poder en un entramat difús que va restar eficiència a les diferents àrees que pretenia unificar. Els pagesos, cansats de ser sempre el segon plat, han aconseguit ara que les seves demandes tornin a ser tingudes en comptes.

Fotografia de la diputada d'ERC Teresa Jordà en una intervenció al congrés dels diputats

La conselleria no va servir per invertir en la prevenció de la sequera ni per frenar la crisi climàtica, però sí almenys per enlairar la figura de Teresa Jordà. ERC va premiar la consellera amb el segon lloc a les llistes al Congrés. Ara han esclatat les dues crisis (sequera i agricultura) que evidencien la deixadesa d'aquest departament que acumulava un grapat d'oficines, agències i instituts, però poques idees bones.

Un altre llegat de la conselleria de Jordà va ser la creació de l'empresa energètica pública de Catalunya. Les seves principals funcions havien de ser la creació d'energia a partir de les renovables, l'aprovisionament energètic del sector públic i l'impuls de les comunitats energètiques. A hores d'ara encara no saben exactament en què consisteixen les seves tasques i quins n'han estat els resultats.

Més pes per a agricultors i ramaders

Les pressions del camp han aconseguit que dos anys després la Conselleria dAcció Climàtica recuperi el títol dAgricultura, Ramaderia i Pesca. A més, els pagesos han aconseguit que es limitin les restriccions d'aigua al camp, imposades per la sequera. Els pagesos tindran més representació a l'Agència Catalana de l'Aigua per a una sensibilitat més gran en la presa de decisions cap al sector primari.

Aquestes cessions han aconseguit aplacar els ànims dels agricultors i ramaders, que van arribar a bloquejar Barcelona al cim de les seves protestes. La Generalitat ha augmentat la previsió de despesa per recolzar el sector als pressupostos del 2024. Un canvi de rumb que evidencia la improvisació del Govern i l'eficiència de la conselleria creada fa dos anys.

➡️ Política

Més notícies: