Muntatge de Pedro Sánchez amb una foto de la presidenta de Junts Laura Borràs
POLÍTICA

Els 300 metres que separen ara Pedro Sánchez de Junts

El número 3 del PSOE, Santos Cerdán, segueix a Brussel·les, a prop de Puigdemont, però sense veure's des de fa dies


Són molts 300 metres? Ho deia Ramón de Campoamor, tot és segons el color del vidre amb què es mira. Ara mateix és la distància que hi ha entre la caserna general de Carles Puigdemont a Brussel·les i el lloc on es troba Santos Cerdán, número tres del PSOE. Sembla una metàfora, però és així: tots dos són a la capital belga per negociar la investidura, però no es veuen des de fa una setmana. Tot i que totes les comunicacions són en línia, Santos Cerdán segueix a Brussel·les per tancar l'acord.

El PSOEno amaga cert nerviosisme, i no és per menys. La investidura hauria d'haver estat aquest dijous 9 de novembre, o això és el que pretenia Pedro Sánchez. El que va passar dijous passat ha deixat a l'aire la nova data i ja queden menys de 20 dies perquè venci el termini. Carles Puigdemont juga amb el temps i més després de les manifestacions a Madrid contra els socialistes. De moment segueix a Brussel·les amb el seu nucli dur, Laura Borràs inclosa.

"Si és que hi ha investidura", deia fa unes quantes hores la portaveu del Gobierno en funcions Isabel Rodríguez. Sembla una estratègia pactada per treure pressió als negociadors, però la veritat és que Pedro Sánchez vol evitar anar a noves eleccions. De moment ningú al PSOE obre boca, el secretisme és total.

Muntatge de Carles Puigdemont i altres dirigents de Junts amb una foto de Pedro Sánchez

El rumor que va córrer pel Parlament

A Barcelona corria el rumor dimarts al matí que el pacte amb entre socialistes i Junts ja estava tancat. Però va ser només això, un rumor que es va parlar entre rotllanes al Parlament, però que no va tenir cap confirmació dels entorns de Sánchez i Puigdemont. Sembla, a més, que el PSOE ha après del seu error de dijous passat i ara és conscient que val la pena callar i no molestar el nou soci. Tota la pressa que havia mostrat l'equip negociador socialista fa uns dies ha desaparegut i l'únic discurs actual és que hi ha temps.

Totes les mirades se centren a Santos Cerdán, l'home de confiança de Pedro Sánchez per parlar amb Puigdemont. Ja fa més d'una setmana que és a Brussel·les i ell mateix ha confirmat que seguirà a la capital belga amb l'objectiu de tancar un acord. El curiós del cas és que ja no s'han vist més. Ara la discussió és tècnica, purament centrada en la llei d'amnistia i aquí, com indica el diari ABC, els polítics han passat a un segon pla.

Santos Cerdán i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les, asseguts en un sofà

De moment el PSOE segueix sense l'ok de Junts per Catalunya i només compta amb el suport confirmat de Sumar, Bildu, ERC i el BNG. Ningú no dubta que tindrà el del PNB, però els nacionalistes bascos han avisat que segueixen esperant el PSOE, centrat en Puigdemont. Pedro Sánchez ha anat des del juliol rebaixant la distància entre ell i el líder de Junts, que ara és de 300 metres. Veurem si abans del 27 de novembre completa el camí que li falta.

➡️ Política

Més notícies: