Carles Puigdemont en primer pla saludant amb cara somrient
POLÍTICA

La investidura encalla

Al PSOE s'escampa el pessimisme sobre un acord imminent


La delegació socialista encarregada de negociar amb Carles Puigdemont es quedarà algunes nits més a Brussel·les. Així ho avança El Debate, mitjà segons el qual els negociadors haurien ampliat per tercer cop les nits d'hotel. Al PSOE ja gairebé ningú confia que hi hagi un acord imminent.

De fet, a l'equip negociador comencen a témer que Junts esgoti el calendari com a estratègia de pressió. Cal recordar que el 27 de novembre és la data límit per a la investidura. Si d'aquí a vint dies el PSOE i Junts no arriben a un acord, hi haurà repetició electoral automàticament.

A Ferraz comptaven amb investir Pedro Sánchez aquesta setmana, però aquesta opció ja està pràcticament descartada. A Junts no tenen pressa, i volen tenir-ho tot ben lligat abans de prendre una decisió que per a ells és incòmoda. El que és clar és que a mesura que avançant els dies la pressió augmenta per a tots dos.

Junts esgota el calendari

La pressió no assetja només Pedro Sánchez, sinó també un Puigdemont a qui amplis sectors de l'independentisme li demanen que no cedeixi. Però Junts té un pla establert i passa per arrencar al PSOE un acord històric que pugui vendre després els seus. Per això no donarà el seu 'sí' fins a tenir tots els detalls sota control.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont amb cara de pocs amics i de fons una foto de l'hemicicle del Parlament Europeu

A Junts volen que consti blanc sobre negre qui entrarà i qui no a l'amnistia, i aclarir la lletra petita. Hi ha també en tot això una mica d'escenificació. Després de la bandada de dijous passat, ara Puigdemont ha de mantenir el pols per continuar venent una imatge d'intransigència.

Però hi ha una altra circumstància que amenaça d'impedir l'avenç de les negociacions. Es tracta de la imputació de Carles Puigdemont per terrorisme, una circumstància que deixaria a l'expresident fora de l'amnistia. Això és important perquè tot i que Junts sempre ha dit que no es negocien qüestions personals, és evident que un dels objectius és la tornada de Puigdemont a Catalunya.

Nervis al PSOE

A Ferraz no es contempla l'opció que Puigdemont s'acabi fent enrere, però el fre en les negociacions provoca el nerviosisme. És evident que el pas dels dies beneficia més Junts que els socialistes. Si arriben al darrer dia amb la investidura a l'aire, poden aparèixer les concessions a la desesperada.

Els darrers esdeveniments, encara que sembli contradictori, corren a favor del PSOE. L'ofensiva dels jutges conservadors i la violència davant les seus socialistes converteix Pedro Sánchez i Carles Puigdemont en aliats. L'equip negociador del PSOE intentarà convèncer Junts de la necessitat d'un front comú contra l'extrema dreta.

O al revés, faran veure Puigdemont que si no investeix Pedro Sánchez serà còmplice d'una possible victòria de la ultradreta el 14 de gener. Tant a l'òrbita del PSOE com de Junts donen per fet que hi haurà acord. Però la manera com es desencalli i s'anunciï l'acord és tan important com la negociació en si mateixa.

➡️ Política

Més notícies: