Carles Puigdemont amb vestit fosc parlant en un podi amb micròfons.
POLÍTICA

Els 3 'errors' de la cúpula de Mossos que van permetre a Puigdemont fugar-se una altra vegada

Els comandaments de la policia catalana assenyalen què va fallar en el dispositiu per detenir el líder de Junts

Els Mossos d'Esquadra ja han enviat al Tribunal Suprem l'informe exigit pel jutge Pablo Llarena sobre el dispositiu fallit per detenir Carles Puigdemont el 8 d'agost passat. En aquest document, de 25 pàgines i publicat pel Confidencial, la policia catalana admet una cadena d'"errors" per part de la cúpula policial que van permetre la nova fugida del líder de Junts a Waterloo.

Excés de confiança

El principal error del dispositiu ideat pels comandaments dels Mossos d'Esquadra va ser que "no es va contemplar la possibilitat" que Puigdemont "tornés a Espanya per després fugir" de nou. És a dir, segons admeten, van pecar d'excés de confiança. Creien, doncs, que un home que fa gairebé 7 anys que s'escapa de la justícia i amb una ordre de detenció activa es deixaria arrestar sense més ni més. "La fugida no es va contemplar", afirmen.

Carles Puigdemont aplaudint a l'aire lliure amb Laura Borràs somrient al fons.

Els Mossos estaven convençuts que Puigdemont intentaria entrar al Parlament per assistir al ple d'investidura de Salvador Illa. Cosa que va provocar que, en alguns moments, es relaxessin confiant que, un cop fet el seu discurs públic, el líder de Junts aniria cap a la cambra catalana. Uns fets que no van passar perquè l'expresident es va escapolir just després d'aparèixer públicament a l'Arc del Triomf.

2. El dron que vigilava Puigdemont va deixar d'enfocar l'expresident

Una altra "error" destacat que admet la cúpula dels Mossos va ser quan, en un moment crucial, el dron que sobrevolava la zona i que vigilava Puigdemont va deixar d'enfocar el líder de Junts. Els comandaments policials detallen que, a les 09.03h, aquest dron va detectar com l'expresident se situava en una de les carpes que l'organització de l'esdeveniment havia muntat darrere de l'escenari. Poc després, van veure com el vehicle blanc amb el qual va fugir Puigdemont se situava just al costat d'aquella zona, que estava tancada. En aquesta mateixa zona hi havia un suposat col·laborador del líder juntaire que se sospita que va acabar trencant la tanca que separava Puigdemont i el cotxe en qüestió.

Un cotxe blanc Honda envoltat de persones amb armilles vermelles.

A les 09.09h tot seguia igual: Puigdemont sota la carpa, el seu col·laborador manipulant les tanques i el vehicle blanc estacionat just al costat. En aquell moment és quan "el pla del dron canvia d'ubicació". Cap on? Doncs cap al grup de “polítics i autoritats que s'estaven desplaçant cap al Parlament”. És a dir, els comandaments policials creien que Puigdemont estava entre la multitud de personalitats que havien emprès el camí cap a la cambra catalana. Evidentment, no va ser així.

Només un minut després del canvi d'enfocament del dron, és a dir a les 09.10h, el dron en qüestió va tornar a mirar cap a la carpa. En aquell moment, ja no hi havia ni el cotxe blanc ni Carles Puigdemont, que havia pujat al vehicle sense la seva americana i camuflat amb "una gorra de beisbol" per emprendre la seva fugida.

Un sol agent vigilant Carles Puigdemont

El tercer "error" dels responsables dels Mossos és que van deixar un sol agent vigilant Carles Puigdemont quan aquest es va situar a la carpa comentada anteriorment. Tots els altres agents (40 agents d'informació, 18 de grups especials d'intervenció i 542 uniformats) van fer el mateix que el dron: estar pendents de la comitiva d'autoritats i dirigents de Junts que van emprendre el camí cap al Parlament (entre ells, Josep Rull, Jordi Turull o Laura Borràs).

Josep Rull vestit fosc parlant davant d'un micròfon.

L'únic agent que es va quedar vigilant Puigdemont es va adonar que l'expresident estava intentant tornar a fugir. De fet va arribar a veure'l ficant-se al cotxe blanc. El mosso en qüestió fins i tot va sortir corrent per perseguir el vehicle, però el va perdre en un semàfor. També va informar els seus superiors de la situació, però ja era massa tard, diu l'informe. Puigdemont estava fugant-se de nou mentre els comandaments dels Mossos ordenaven als seus que seguissin una comitiva en la qual realment no hi havia el líder de Junts.

Les excuses de la cúpula dels Mossos

En aquest informe, els comandaments policials posen diverses excuses. Asseguren que "les maniobres de distracció" preparades per Puigdemont, juntament amb "una perfecta sincronització per part dels intervinents" i "un grup de col·laboradors propers" van provocar la nova fugida del líder de Junts "sense que els efectius policials en tinguessin coneixement". També es justifiquen per "la rapidesa amb què es van succeir els fets" en un context "amb la presència de 4.500 persones" que va acabar en "una situació de confusió, incertesa i alt trànsit a les comunicacions".

A l'informe, els Mossos també assenyalen els impediments que va posar Josep Rull el dia anterior, quan la policia catalana volia escorcollar el Parlament per si Puigdemont s'hi amagava. Quan els Mossos van demanar autorització a Rull per fer les comprovacions pertinents, el president de la cambra va sol·licitar que fos el comissari en cap qui fes la petició, després va exigir que se li fos entregada personalment i finalment van negar la seva entrés perquè "no hi havia personal laboral adequat" al Parlament per poder acompanyar els agents.

➡️ Política

Més notícies: