Muntatge de fotos d'Emmanuel Macron, president de França, amb rostre neutre i amb una imatge de les barricades recents a França (juny-juliol 2023)

França, encara

Macron ha tancat la crisi de les ‘banlieues’ en fals
Imatge del Blog de Xavier Rius La Punteta

Perdonin que insisteixi amb França, però Macron ha tancat la crisi en fals. Aquest dijous, en una visita a Pau (Pirineus Atlàntics) s’ha felicitat perquè s'ha restablert “l’ordre” i “la calma”. També ha apel·lat a “la concòrdia” i continuar treballant per solucionar el “problema dels barris”. França no té cap problema urbanístic, té un greu problema social.

Dimarts passat ja va anunciar una Llei exprés per afrontar la despesa de les destrosses. Gairebé 6.000 vehicles incendiats. Més d'un centenar d'edificis cremats. 800 policies ferits. 269 comissaries atacades. També 243 escoles i 300 sucursals bancàries.

Caldrà reemplaçar també autobusos, tramvies, aparadors, cotxes de policies, contenidors. Sense oblidar el sector privat perquè no em queda clar si la llei l’inclou entre botigues de roba, estancs, comerços i supermercats objecte del pillatge.

A més del cost de mobilitzar 45.000 policies durant diversos dies. A la despesa per la pandèmia i per Ucraïna ara caldrà sumar tot això. No endebades França ja té un deute de tres bilions d'euros.

El president francès també es va reunir dimarts amb més de 300 alcaldes a l'Elisi, però continuo trobant a faltar una foto amb els policies que van fer el call.

Fins i tot els agents ara han de viure atenallats per la por. Qui serà el valent que dispari un vehicle si se salta un control policial fins i tot malgrat que se senti en perill com estableix la llei?

Imatge dels disturbis al districte 19 de Paris en plena onada de violència per la mort d'un jove a mans d'un policia.
CamaraImatge:

Europa Press

 

És cert que les versions sobre la mort de Nahel no estan clares. Fins i tot són contradictòries. De moment, el tribunal d'apel·lació de Versailles ha decidit mantenir l'agent en qüestió en presó preventiva.

Tot i que sospito que, com diu la defensa, els jutges han sucumbit a la pressió mediàtica. Qui gosa deixar-lo en llibertat amb càrrecs?

Per descomptat, cal investigar a fons. Amb tota transparència. Si hi va haver excés de cel, fins i tot homicidi. Espero que l'agent en qüestió no se saltés el protocol.

Però el jove tampoc no ho va posar fàcil: va desobeir l'ordre d'alto, conduïa de manera temerària i no tenia carnet, segons la policia. Tenia un judici pendent precisament per resistència a l'autoritat.

Muntatge de fotos de primer pla d'Emmanuel Macron amb la bandera de França de fons
CamaraImatge:

Europa Press, E-Noticies

 

Per això, potser les presses de Macron per girar full és perquè França ja no té remei. Fins o tot no només França: també tota Europa.

A Alemanya, la ultradretana Alternative für Deutschland puja com a l'escuma. Ja van segons als sondejos. Fins i tot davant de l'SPD.

Al Regne Unit van votar a favor del Brexit. Tinc la teoria personal que van votar en contra de la immigració, però es van equivocar d'immigració.

El problema no és la immigració comunitària sinó extracomunitària. Els polonesos són catòlics, però, gràcies a Déu, ja ningú no es mata per guerres de religió.

Els anglesos volen ara enviar els immigrants a Ruanda i fins i tot han construït una mena de vaixell presó perquè no trepitgin sòl anglès. Mesures, sens dubte, duríssimes.

Per no parlar d'Espanya: l'ascens de Vox també està motivat en part per les polítiques laxes en matèria d'immigració del PSOE i els seus socis parlamentaris: Podemos, ERC, Bildu. Si els països europeus s'haguessin posat les piles abans en aquest tema, ara no hauríem arribat a aquests extrems.