Muntatge de fotos de dos joves i, al costat, la captura de pantalla d´una tiktoker parlant del llenguatge de la Generació Z
MOLT +

Cinc paraules que has d'aprendre tant sí com no per comunicar-te amb la Generació Z

Aquest peculiar diccionari exprés pot ser útil tant per a pares que no entenen els seus fills com per a empreses

Les bretxes generacionals cada cop comprenen una menor franja de temps. La gran diferència entre millennials i els seus predecessors ha estat la tecnologia. Les xarxes socials han marcat un abans i un després, i la Generació Z ha experimentat de ple la seva expansió massiva.

L'abús digital no és l'únic tret característic dels nascuts entre el 1994 i el 2010. La manera que tenen de comunicar-se mitjançant neologismes i argot propi també és un aspecte que cal tenir en compte. La usuària de TikTok@mimiolivan, que és especialista en consells per créixer professionalment, ha elaborat una llista amb les paraules més importants que hem de conèixer.

Diccionari exprés per entendre la Generació Z

La primera paraula és slay. Un terme anglosaxó que traduït al castellà vol dir 'matar'. Tot i això, en context de xarxes socials, es fa servir per assenyalar quan algú t'ha impressionat o ho 'ha petat' amb alguna cosa que ha fet.

Captura de TikTok amb una noia amb jersei morat i paraules de la Generació Z
La llista de paraules que has de tenir en compte | TikTok, @mimiolivan

Quan s'utilitza la paraula hype, és per expressar que un té ganes o expectatives per alguna cosa. D'altra banda, també destaca l'expressió glow up que indiquen l'evolució en positiu d'una persona. "Tots els canvis que estàs fent, t'estan ajudant a millorar", recalca la tiktoker.

Cringe és una de les paraules que tenen més recorregut entre els joves. S'empra per donar a conèixer quan algú o la seva actitud t'ha fet venir esgarrifances o, directament, vergonya aliena. Red flag, traduït literalment com a 'bandera vermella', és quan algú creua els valors d'allò que ets capaç de suportar.

L'autora del vídeo comparteix altres termes que també són molt utilitzats. Ghosting n'és un i es fa servir quan algú ha passat de tu i no et contesta. Una paraula útil tant per quan estàs coneixent algú com quan no et responen un correu electrònic de feina.

Comentaris negatius

Mentre alguns usuaris han agraït l'aportació de @mimiolivan, d'altres s'han sentit ofesos realment per l'ús d'aquests anglicismes. “Aquí una llicenciada en llengua espanyola… Em sagnen les orelles i em fa vergonya aliena”, es llegeix en un dels comentaris.

En la mateixa línia, una altra usuària expressa el seu disgust. "L'espanyol, una de les llengües més parlades del món i ens passem la vida amb anglicismes".

Muntatge d'un adolescent assegut en un sofà amb uns auriculars al coll i una dona davant amb una llibreta, i captura de TikTok amb una noia amb jersei lila
Abunden els anglicismes en el llenguatge dels joves | e-noticies.cat, Valerii Honcharuk, TikTok, @mimiolivan

Com es divideixen les generacions?

La classificació de les generacions per edats pot variar lleugerament depenent de les fonts i els experts. Avui dia, generalment s'accepta la divisió següent:

Generació Silenciosa: Nascuts entre aproximadament 1928 i 1945.

Baby Boomers: Nascuts entre aproximadament 1946 i 1964.

Generació X: Nascuts entre aproximadament 1965 i 1980.

Millennials (Generació I): Nascuts entre aproximadament 1981 i 1993.

Generació Z: Nascuts entre aproximadament 1994 i intervinguts de la dècada de 2010.