Muntatge amb un mapa d'Espanya i l'aire fred que encara ha d'arribar, a més d'una foto amb branques gelades
EL TEMPS

Els meteoròlegs avisen: la 'Cresta Atlàntica' ve cap a Espanya i ho notarem

Durant el tram final de novembre i començaments de desembre provocarà una important caiguda dels termòmetres

Els meteoròlegs ja fa dies que avisen d'una nova i marcada baixada de temperatures per a la setmana que ve. L'explicació darrere d'aquesta entrada hivernal és un fenomen conegut com a 'Cresta Atlàntica'. Encara que soni molt complex, aquest fenomen no és altra cosa que l'entrada de vents del nord, que apunten directament a la península.

L'origen d'això es troba en un possible cicló subtropical que s'acosta a Açores, que alteraria el moviment circular del vent polar. "Podria sacsejar el raig polar i llançar la dorsal cap a latituds més altes", expliquen a Meteored. En definitiva, els vents empenyeran l'aire fred cap al nostre país.

Les previsions dels experts tenen en compte l'aparició d'aquesta cresta anticiclònica a l'Atlàntic nord. Al seu pas deixaria irrupcions fredes més contundents, i es podrien veure alterats per períodes de calor molt curts. Una situació que, pel que sembla, també ens acompanyarà durant els inicis del mes de desembre.

Mapa d'Espanya amb la previsió del temps pel dilluns 27 de novembre

Com afectarà la Cresta Atlàntica a Espanya

Els meteoròlegs admeten que és complicat concretar amb tanta antelació els efectes d'aquesta Cresta Atlàntica sobre Espanya. Tot i això, en general les entrades de nord solen ser seques i fredes al nostre país. Això es traduiria en gelades, que serien més acusades en punts de muntanya.

Ens trobaríem, per tant, amb un temps que s'ajustaria al que és habitual per a aquesta època de l'any. Tampoc no es descarta que en alguns territoris els termòmetres se situïn per sota de la mitjana. Recordeu que si se li suma el vent, la sensació de fred augmentaria.

Mapa d'Espanya amb la previsió del temps per dimecres 29 de novembre

Podrien donar-se pluges?

En aquest tipus de situacions, les precipitacions només abunden al vessant cantàbric, cara nord del Pirineu i l'arxipèlag balear. A la resta del territori nacional amb prou feines hi tenen presència.

Temperatures màximes i mínimes a algunes ciutats d'Espanya

CIUTATT.ª DIMARTS 28T.ª DIMECRES 29
MadridMàx. 14
Mín. 10
Màx. 14
Mín. 10
BarcelonaMàx. 19
Mín. 12
Màx. 15
Mín. 7
ValènciaMàx. 23
Mín. 11
Màx. 19
Mín. 10
SevillaMàx. 21
Mín. 10
Màx. 21
Mín. 10
SaragossaMàx. 15
Mín. 7
Màx. 14
Mín. 5
BilbaoMàx. 13
Mín. 8
Màx. 12
Mín. 4
Palma de MallorcaMàx. 19
Mín. 12
Màx. 16
Mín. 10
La CorunyaMàx. 17
Mín. 14
Màx. 19
Mín. 13
BurgosMàx. 10
Mín. 2
Màx. 11
Mín. 5
Las Palmas de Gran CanariaMàx. 23
Mín. 18
Màx. 24
Mín. 18

Però hi hauria un esdeveniment que podria alterar-ho tot i que deixaria pluges i nevades més generalitzades a la Peninsular. Seria en el cas que aquesta cresta coincidís amb interaccions d'aire subtropical de l'Atlàntic o la formació de borrasques mediterrànies, expliquen.

Per tant, el tancament de novembre i començament de desembre estarà marcat per unes temperatures gèlides. És probable que no hi hagi grans acumulats de precipitacions, encara que en el cas que es donin, no es produirien a les zones més necessitades.

➡️ Previsió Espanya ➡️ El Temps

Més notícies: