Imatge de fons de diversos cotxes circulant per una ciutat amb molta aigua a la carretera i un mapa d´acumulació d´aigua de l´AEMET
EL TEMPS

L'AEMET posa data: el dia que tornen les pluges gairebé generalitzades a Espanya

Les precipitacions entraran pel nord-oest peninsular i aniran desplaçant-se amb les hores cap a l'est, segons la predicció de l'AEMET

En qüestió d'uns dies caldrà rescatar de nous els paraigües. L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) adverteix d'una data concreta, en la que les pluges seran generalitzades a gairebé tot el país.

A partir de dilluns es preveu la transició a una situació atlàntica amb precipitacions intermitents. Es deixarà notar al terç nord peninsular ia les Balears, sent més abundants al Cantàbric oriental.

Seran en forma de neu als Pirineus, on la cota se situarà en aquesta arrencada de setmana als 1.200/1.600 metres. Les acumulacions superarien els 5 centímetres als cims. Amb vista a dimarts, es repetirà un escenari molt semblant, segons l'AEMET. Hi haurà precipitacions a l'extrem nord, sent més acusades a l'àrea cantàbrica i als Pirineus. Presentaran una menor intensitat als sistemes Central, Ibèric i Penibètic.

Mapa de l'AEMET amb la previsió pel dilluns 27 de novembre
Previsió de l'AEMET pel dilluns 27 al matí | AEMET

Tot i això, la situació donarà un canvi radical a partir de dimecres. És probable que s'incrementi la inestabilitat, amb pluja als terços nord-oest i oest, amb xàfecs que aniran avançant cap a l'est. Això farà que tot el territori peninsular es vegi afectat per l'aigua entre dimecres i dijous.

De fet, des de dimarts i fins dijous a la matinada hi haurà significatives acumulacions d'aigua a bona part de la península. Els pronòstics de l'AEMET no descarten tampoc la presència de neu a les muntanyes del terç nord. A les Canàries també es preveuen precipitacions, que seran més probables a les illes muntanyenques.

Mapa d'Espanya amb la previsió de dimarts 28 de novembre
Mapa amb el temps que farà dimarts 28 de novembre al matí, segons l'AEMET. | AEMET

Aquesta teoria també la confirma un expert en meteorologia. Al seu compte a la xarxa social X, l'usuari @meteosureste anuncia "anomalies pluviomètriques per a la Península les dues pròximes setmanes". Si es compleixen els pronòstics ens esperen "setmanes molt humides al terç nord". Per la seva banda, al nord seran "humides" i "normals o lleugerament més seques del normal al vessant mediterrani".

Mapa d'Espanya amb la previsió de dimecres 29 de novembre
Pronòstic de l'AEMET pel dimecres al matí 29 | AEMET

Canvis als termòmetres

Les temperatures experimentaran un lleuger augment al començament de setmana. Sobretot al vessant mediterrani, litoral cantàbric i atlàntic i Balears. Per la seva banda, a l'interior peninsular patiran un descens, així ho indiquen les dades actualitzades de l'AEMET.

Temperatures màximes i mínimes a algunes ciutats d'Espanya

CIUTATT.ª DIMARTS 28T.ª DIMECRES 29
MadridMàx. 15
Mín. 10
Màx. 13
Mín. 11
BarcelonaMàx. 19
Mín. 14
Màx. 16
Mín. 14
ValènciaMàx. 23
Mín. 15
Màx. 23
Mín. 16
SevillaMàx. 19
Mín. 8
Màx. 19
Mín. 10
SaragossaMàx. 18
Mín. 10
Màx. 17
Mín. 8
BilbaoMàx. 15
Mín. 11
Màx. 19
Mín. 9
Palma de MallorcaMàx. 20
Mín. 14
Màx. 20
Mín. 9
La CorunyaMàx. 17
Mín. 14
Màx. 19
Mín. 14
BurgosMàx. 12
Mín. 3
Màx. 12
Mín. 8
Las Palmas de Gran CanariaMàx. 23
Mín. 17
Màx. 23
Mín. 17

Amb vista a dimarts i dimecres s'espera una caiguda més generalitzada dels valors tèrmics. Seran més acusades en àrees de muntanya i en punts de la Mediterrània oriental.