Imatge de fons d'una persona caminant sota la neu amb un paraigua a una ciutat i una altra d'un cotxe passant per un toll
EL TEMPS

Avís d'última hora de l'AEMET: pluges i nevades per Reis en algunes zones de Catalunya

L'AEMET preveu precipitacions per a les properes hores a gairebé tota la Península, amb avisos per neu a diversos territoris, també a Catalunya

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès un avís d'última hora sobre el canvi de temps per a aquesta setmana. S'espera un predomini de pluges i neu a gran part del país amb vista al festiu de Reis. És més que probable que l'aigua ens acompanyi a moltes comunitats durant la Cavalcada d'aquest 5 de gener.

La inestabilitat serà més acusada a partir d'aquest dijous, que és quan es preveuen precipitacions a la meitat sud i terç aquest peninsular. No es descarta que siguin localment forts i vagin acompanyades de tempestes a Andalusia occidental i Ceuta.

Un nou front fred irromprà pel nord-oest deixant també pluges al terç nord-occidental. Durant el divendres 5 s'anirà estenent per la resta de la Península i les Balears, anuncia l'AEMET en un comunicat. Aquest front anirà acompanyat d'una irrupció d'aire marítim polar que també provocarà una caiguda de la cota de neu.

Durant el dijous arribarà als 1.400-1.600 metres a la meitat nord peninsular, per baixar fins als 800-1.000 metres l'endemà a tota la Península. Aquesta massa d'aire també influirà sobre les temperatures, que baixaran de manera generalitzada. Serà més acusada aquesta caiguda tèrmica al llarg de divendres.

Mapa del temps d'Espanya pel 4 de gener
Previsió del temps per dijous a la tarda, segons l'AEMET | AEMET

A les Canàries és probable que l'aproximació d'una massa d'aire més humida deixi pluges febles a la Palma durant dijous, segons l'AEMET. També hi ha la possibilitat que afecti la resta d'illes muntanyenques a la vigília de Reis.

Mapa del temps d'Espanya pel 5 de gener
Previsió de l'AEMET pel divendres 5 a la tarda | AEMET

L'AEMET adverteix d'avisos per neu i pluja

L'AEMET ha activat l'avís groc a diverses comunitats espanyoles per al tram final de setmana per diferents fenòmens. Astúries, Cantàbria, Galícia i el País Basc estaran en alerta aquest dijous per mala mar, mentre que Andalusia per pluja.

Divendres serà una jornada marcada per les nevades segons dades de l'AEMET. Amb avís groc per aquest motiu hi ha fins a 10 comunitats: Aragó, Castella i Lleó, País Basc, La Rioja, Madrid, Astúries, Andalusia, Navarra, Cantàbria i Catalunya.

Per vent romanen en groc Andalusia, Catalunya, Múrcia, Comunitat Valenciana i Melilla. Tres, a més, també tenen avisos costaners, Andalusia, Catalunya i Melilla.

A més, els avisos de l'AEMET per pluges afectaran divendres un total de sis comunitats: Astúries, Balears (on hi pot haver tempestes), Cantàbria, Catalunya, Navarra i el País Basc.

Mapa de l'AEMET amb el resum d'avisos pel divendres 5 de gener de 2024
Mapa amb resum d'avisos per al divendres 5 de gener, segons l'AEMET. | AEMET

Un panorama molt similar es viurà el dissabte 6, encara que la situació s'agreujarà a Catalunya. El nivell de risc s'incrementa fins a taronja per ratxes de vent i fenòmens costaners i es manté el de nevades.

En groc per neu es mantenen Astúries, Aragó, Cantàbria, Catalunya, Navarra, el País Basc, la Rioja i Castella i Lleó. Per mala mar estaran també en alerta Andalusia, Melilla i Balears i per vent el País Valencià amb avís taronja i Andalusia, Aragó, Balears i Múrcia amb groc.

Mapa amb els avisos de l'AEMET per al dissabte 6 de gener de 2024
Mapa amb resum d'avisos per al dissabte 6 de gener, segons l'AEMET. | AEMET

L'AEMET anuncia una caiguda tèrmica pel cap de setmana

L'AEMET preveu un descens dels termòmetres durant el cap de setmana. Un anticicló a les illes britàniques i una borrasca a la Mediterrània crearan una situació favorable per al'entrada d'una massa d'aire àrtica pel nord.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDivendresDissabte
MadridMàx. 9
Mín. 4
Màx. 8
Mín. 3
BarcelonaMàx. 15
Mín. 12
Màx. 16
Mín. 10
ValènciaMàx. 19
Mín.12
Màx. 18
Mín. 10
SevillaMàx. 17
Mín. 8
Màx. 17
Mín. 4
SaragossaMàx. 12
Mín. 6
Màx. 12
Mín. 6
BilbaoMàx. 11
Mín. 6
Màx. 10
Mín. 6
Palma de MallorcaMàx. 17
Mín. 13
Màx. 15
Mín. 8
La CorunyaMàx. 13
Mín. 9
Màx. 13
Mín. 7
BurgosMàx. 7
Mín. -2
Màx. 7
Mín. -3
Las Palmas de Gran CanàriaMàx. 24
Mín. 17
Màx. 23
Mín. 16

Les gelades es deixaran notar sobretot a l'interior de la península. Dissabte, les precipitacions aniran remetent, reduint-se només a la zona Cantàbrica, on la cota de neu quedarà als 800 metres.

Els avisos per pluges que recull l'AEMET també es redueixen, de fet no n'hi haurà gairebé cap. Només les zones més costaneres de Cantàbria, Astúries, Navarra i el País Basc seguiran en avís per precipitacions i no durant tot el dia. També ho estaran les Balears.

Mapa del temps d'Espanya pel 6 de gener
Pronòstic de l'AEMET pel matí del 6 de gener | AEMET

La borrasca mediterrània, a més, podria afectar el nord-est de les Balears, que comptaria amb pluges més intenses durant dissabte. Caldrà estar atents també a les ratxes de vents. Seran més forts als Pirineus, baix i mig Ebre, terç sud de Catalunya i sud-est del sistema Ibèric.

Mapa d'Espanya amb el temps del diumenge 7 de gener
Previsió del temps per al diumenge al matí | AEMET