Cotxes atrapats al mig de la nevada al Pirineu d'Osca
EL TEMPS

La previsió de neu a Catalunya emociona: fins a 40 centímetres en els próxims dies

A partir de dijous s'espera un canvi de temps, que deixarà precipitacions i força neu a diversos punts de la Península

La setmana de Reis vindrà carregada de pluges i importants nevades. De fet, fins a 12 comunitats, entre les quals Catalunya, veuran com els seus punts més alts es cobriran de blanc. En el nostre cas, la previsió és que diumenge s'assoleixin acumulats de fins a 40 centímetres o més a punts del Pirineu.

Amb tot, serà a partir de dijous quan comenci a caure, sobretot a la zona Cantàbrica, on s'espera que ho faci a 1.200 metres. En qualsevol cas, l'entrada d'aire polar el rebaixarà encara més a última hora del dia, possiblement fins als 1.000 metres.

Mapa amb la probabilitat d'acumulacions de neu el diumenge, 7 de gener de 2024
Les acumulacions de neu previstes per al proper diumenge, 7 de gener | eltiempo.es

Es tractarà d'una jornada passada per aigua a la major part de la península. Però les precipitacions seran més intenses en punts del vessant atlàntic, com ara Galícia o el sud-oest d'Andalusia. Això serà per l'arribada d'un front atlàntic al nord-oest, força actiu, al qual seguirà aire polar marítim.

Mapa d'Espanya amb la previsió pel 4 de gener
Previsió de l'AEMET pel dijous 4 de gener | AEMET

Les Cavalcades, passades per aigua i fins i tot neu a moltes zones

Divendres 5 hi haurà pluges generalitzades a gairebé tota la Península i les Balears, encara que tampoc seran molt intenses. La irrupció d'una massa d'aire polar després del front provocarà un descens de la cota de neu, però també dels termòmetres.

Mapa d´Espanya amb el temps del 5 de gener
Pronòstic per divendres a la tarda, a l'hora de la Cavalcada | AEMET

El dia de la Cavalcada la cota baixarà fins als 800-900 metres al nord i centre peninsular. Les previsions del portal eltiempo.es contemplen nevades en tots els sistemes muntanyosos de la Península. No es descarta que fins i tot hi hagi flocs en punts del centre des de 1.000 metres.

Durant la desfilada dels Reis, el més probable és que hàgim de fer ús del paraigua. Les previsions apunten a pluges a la major part del país, sent més pronunciades al Cantàbric. Tampoc no acompanyaran les temperatures.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDivendresDissabte
MadridMàx. 9
Mín. 6
Màx. 8
Mín. 4
BarcelonaMàx. 15
Mín. 12
Màx. 16
Mín. 11
ValènciaMàx. 19
Mín. 12
Màx. 18
Mín. 10
SevillaMàx. 17
Mín. 8
Màx. 17
Mín. 5
SaragossaMàx. 12
Mín. 6
Màx. 12
Mín. 5
BilbaoMàx. 11
Mín.6
Màx. 10
Mín. 6
Palma de MallorcaMàx. 18
Mín. 9
Màx. 15
Mín. 8
La CorunyaMàx. 13
Mín. 9
Màx. 12
Mín. 7
BurgosMàx. 7
Mín. -2
Màx. 7
Mín. -3
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 24
Mín. 18
Màx. 23
Mín. 17

Al nord-oest i al centre, les màximes no arribaran als 10ºC. Entre els 10ºC i 16ºC rondaran al sud i al Mediterrani, mentre que a les Canàries superaran els 20ºC.

Pluja i neu el dia de Reis

El dia de Reis, les precipitacions afectaran sobretot l'extrem nord peninsular, i seran persistents durant tot el dia. A la resta del país gairebé no s'esperen pluges, excepte algunes gotes en àrees del centre.

La neu també ens acompanyarà durant el cap de setmana. Dissabte, la cota quedarà fixada als 900-1.000 metres a la Cantàbrica, quedant als 700-800 metres als Pirineus i nord de la Ibèrica.

Mapa d´Espanya amb el temps del 6 de gener
Previsió del temps per al dissabte 6 de gener | AEMET

Al final de la setmana es preveuen acumulats de fins a 40 centímetres a zones dels Pirineus. Fins a 12 regions veuran neu durant aquesta setmana: Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, Navarra, La Rioja, Aragó, Catalunya, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid i Andalusia.

Mapa d´Espanya amb el temps del 7 de gener
Pronòstic de l'AEMET pel diumenge 7 al matí | AEMET

Més fred a partir de diumenge

Diumenge s'espera l'entrada d'una massa d'aire més freda i seca que originarà una nova caiguda tèrmica. Tot i que encara hi ha certa incertesa, els models recullen que les temperatures gèlides ens acompanyaran unes quantes jornades. Fins a mitjans de la setmana següent els termòmetres se situaran per sota del que és habitual per a aquestes dates.