Fotomuntatge amb una imatge de fons de dues persones caminant sota la pluja per paraigües pel carrer i una rodona vermella amb una imatge d'una cavalcada de Reis
EL TEMPS

El Meteocat avisa del canvi de temps que arribarà la nit de Reis

S'espera l'arribada d'un front que deixarà precipitacions a gran part del territori català a partir de divendres

Atenció amb el canvi de temps que és a punt d'arribar a Catalunya. Un que just coincidirà amb la celebració de la tradicional nit de Reis i la desfilada de les cavalcades per tots els pobles i ciutats del territori.

El Meteocat ha alertat que, a partir d'aquest divendres, 5 de gener, podrien tornar les pluges. Si bé hi havia una ànsia general de precipitacions després del panorama de sequera que viu tot el país, aquestes just es deixaran veure a Catalunya durant la nit de Reis.

El Meteocat alerta de pluja per a la nit de Reis

Alerta del Meteocat. A partir del proper divendres, 5 de gener, arriben les pluges a gran part del territori. "Els Reis d'Orient arriben amb un canvi de temps", avisava el compte d'X (abans Twitter) del Meteocat. I és que el proper episodi de ruixats a Catalunya coincidirà de ple amb la cavalcada dels Reis.

Les precipitacions es deixaran veure ja a partir de les primeres hores de divendres, a la matinada, quan, com ha informat el Meteocat, "creuarà un front que deixarà precipitacions pràcticament a tot el territori". Però serà a partir de la tarda que, "coincidint amb les cavalcades, s'esperen ruixats de distribució irregular".

On plourà?

No obstant això, ni a tot el territori català cauran ruixats, ni ho faran amb la mateixa intensitat. Tot i que el Meteocat sí que ha advertit que serà un episodi de pluges força generalitzat.

Foto del mapa del temps del Meteocat amb el pronòstic per aquest divendres, 5 de gener de 2024 al matí
Aquest és el pronòstic per divendres, 5 de gener, al matí | Meteocat

Al matí, s'esperen precipitacions al quadrant nord-est de Catalunya. Especialment, a les comarques de la Garrotxa, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, Osona, el Vallès Oriental, la Selva, el Maresme, i també al Garraf.

A la resta del territori, el cel estarà cobert fins a primera hora del matí. En algunes zones, podrien obrir-se algunes clarianes, sobretot a l'oest. Tot i que no durarà gaire, i a partir de la tarda tornarà a estar el cel fins i tot més ennuvolat.

Foto del mapa del temps amb el pronòstic del Meteocat per aquest divendres, 5 de gener de 2024, a la tarda
A partir de la tarda de divendres, les precipitacions es tornaran més generals | Meteocat

També a partir del migdia i a la tarda s'estendran les pluges al voltant de la Catalunya central, al sector central del litoral i prelitoral, i el vessant nord del Pirineu. Seran ruixats d'una intensitat entre lleu i moderada, especialment a l'Alt Urgell, Berguedà, Osona, Bages, Segarra, Maresme, Barcelonès, Baix Penedès, Anoia i Baix Camp.

A la nit, el Meteocat ha avisat que "la precipitació s'anirà concentrant al litoral i prelitoral, sobretot al sector central". No es descarta, a més, que aquest episodi de pluges vagi acompanyat de tempesta o de neu granulada en algunes parts, com la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Cerdanya, el Ripollès o Osona.

La cota de neu se situarà entre els 1.800 metres de matinada, encara que baixarà fins als 1.200 al final de la jornada en general i als 800 al vessant nord del Pirineu.