Home amb el paraigua del revés pel temporal de pluja i vent
EL TEMPS

L'AEMET activa avisos a 13 comunitats: a Catalunya per neu i vents huracanats

La jornada de dissabte serà força moguda, amb diverses províncies en risc per nevades, pluges, mala mar i vent

Gran part d'Espanya es manté amb avisos de cara al cap de setmana de Reis. De fet, tretze comunitats estan en alerta per diferents fenòmens com pluja, neu, vent o mala mar. L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) posa una atenció especial sobretot en dissabte, que serà la jornada més desagradable.

Catalunya té avisos per neu, vent i mala mar pel cap de setmana

Pel que fa a Catalunya, els avisos els tindrem presents tant dissabte com diumenge. Això sí, les pluges sembla que no faràn acte de presencia. Els tres avisos que hi haurà seran per forts vents, nevades i fenòmens costaners.

El risc de nevades estarà concentrat, principalment a Lleida, a la zona de la Vall d'Aran, on es poden acumular 10 cm en 24 hores. Serán unes nevades que poden afectar també l'extrem nord dels Pirineus, tant dissabte com diumenge.

Els avisos per vent, tant taronja com groc, afectaran principalment la província de Tarragona, on hi poden arribar a haver ratxes de fins a 100 km/h al litoral i prelitoral sud dissabte. Diumenge no seran tan fortes tot i que encara no desapareixeran.

Els avisos costaners es concentren a l'Empordà a Girona i al litoral sud i nord de Tarragona, durant tot el cap de setmana.

Avisos de l'AEMET a gran part d'Espanya

El festiu del 6 de gener arriba amb cels coberts i precipitacions al nord de Galícia, àrea cantàbrica, alt Ebre, nord de la Ibèrica i Pirineus. Seran més abundants als Pirineus, amb possibilitat de ser persistents i amb tempestes al Cantàbric oriental.

Per a la primera part de dissabte, l'AEMET preveu nuvolositat al nord-est peninsular i a les Balears. En el cas de les illes és probable que també tinguin pluges i tempestes ocasionals, sense descartar que siguin localment fortes. Això sí, a la tarda ja anirien remetent.

A la resta del país s'espera un temps estable, encara que predominaran els núvols baixos en àrees de la meitat nord i del sud-est. Als sistemes Central, Ibèric i Bètics també es donaran precipitacions febles.

Mapa del temps d'Espanya del 6 de gener
Previsió de l'AEMET per al dissabte 6 de gener al migdia | AEMET

El dissabte no ens acompanyarà precisament el bon temps, tal com preveu l'AEMET. Amb avís taronja romanen Andalusia i el País Valencià per mala mar. A la mateixa situació es troba Catalunya, que afegeix a més el fort risc de nevades i vent.

En territori català la AEMET ja ha activat per dissabte avisos taronges per mala mar i vent durant tot el día i avís groc per nevades. Pel que fa a les pluges, no s'esperen per a aquest dissabte.

Mapa d'Espanya d'avisos del 6 de gener
Mapa d'avisos meteorològics de l'AEMET per aquest dissabte | AEMET

Per la seva banda, a les Balears, les alertes taronges i grogues estan motivades pel vent, onatge, pluges i tempestes. Aquests fenòmens seran més acusats a primera hora del dia.

Deu comunitats més se sumaran als avisos de l'AEMET. Però el nivell de risc es reduirà fins al color groc. Comunitat de Madrid, Castella i Lleó i la Rioja ho estaran per nevades, mentre que Regió de Múrcia, per fortes ratxes.

Tres territoris es mantindran en avís groc per neu i pluges, com són Astúries, el País Basc i Navarra. Cantàbria afegirà a aquests dos fenòmens la mala mar. Per la seva banda, Aragó roman en risc per nevades i vent.

La ciutat autònoma de Melilla també es troba en risc groc per onatge i fortes ratxes.

L'AEMET avança neu a 400 metres

Els pronòstics de l'AEMET també contemplen neu a cotes molt baixes. A les muntanyes de l'extrem nord i del sud-est peninsular rondaran entre els 800 i 1.200 metres. Però aniran baixant als Pirineus fins als 400-700 metres, on també es registraran importants acumulacions.

Per la seva banda, en punts de muntanya del centre les nevades arribaran als 700-900 metres.

Pel que fa a les temperatures, hi haurà un descens generalitzat, i només se salvaran a l'oest peninsular, on les màximes augmentaran. Posen especial atenció, a més, a les gelades febles que es produiran a primeres hores del dia en punts de l'interior.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDissabteDiumenge
MadridMàx. 9
Mín. 1
Màx. 8
Mín. 0
BarcelonaMàx. 16
Mín. 10
Màx. 14
Mín. 9
ValènciaMàx. 18
Mín. 10
Màx. 16
Mín. 9
SevillaMàx. 17
Mín. 4
Màx. 15
Mín. 2
SaragossaMàx. 12
Mín. 6
Màx. 10
Mín. 4
BilbaoMàx. 11
Mín. 6
Màx. 10
Mín. 5
Palma de MallorcaMàx. 14
Mín. 8
Màx. 14
Mín. 8
La CorunyaMàx. 14
Mín.7
Màx. 13
Mín. 6
BurgosMàx. 6
Mín. -2
Màx. 6
Mín. 0
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 23
Mín. 19
Màx. 22
Mín. 16

Tampoc no caldrà perdre de vista les fortes ratxes de vent. Seran més acusades al Cantàbric oriental, Alborán, zones del terç oriental i Balears.

Diumenge seguiran les pluges al Cantàbric i la neu als Pirineus

Amb vista a diumenge, s'espera un flux atlàntic del nord-oest que deixarà núvols i precipitacions. Ho notaran especialment al Cantàbric, Pirineus, nord de la Ibèrica i alt Ebre.

Logo de TelegramPincha aquí para recibir GRATIS las noticias del Tiempo de España en Telegram.

Les prediccions de l'AEMET avancen abundant nuvolositat baixa al quadrant nord-est peninsular. No es descarten l'aparició de xàfecs febles a l'est del sistema central i el sud de la Ibèrica. A la resta de la Península, per la seva banda, predominaran els cels poc ennuvolats.

Mapa del temps d'Espanya del 7 de gener
Pronòstic de l'AEMET per aquest diumenge 7 de gener | AEMET

La neu tornarà a tenir protagonisme un dia més als punts de muntanya. A la Cantàbrica i la Ibèrica nord arribarà als 600-900 metres, mentre que als Pirineus es pot esperar qualsevol cota.

Les temperatures màximes cauran al nord-est peninsular, incrementant a l'entorn de les Bètiques. Per la seva banda, a la resta no s'esperen grans variacions tèrmiques.

Mapa d'Espanya d'avisos per al diumenge 7 de gener
Mapa amb els avisos de l'AEMET pel diumenge 7 de gener | AEMET

L'AEMET redueix els avisos

Per tancar la setmana, l'AEMET manté en risc taronja Catalunya per onatge, i en risc groc per vent i neu. També ho estarà les Balears, però per fortes ratxes i fenòmens costaners. Amb avís groc romandran Comunitat Valenciana (vent i onatge), Aragó (vent) i País Basc (pluges).