Imatge de fons de tres persones caminant pel carrer molt abrigats i amb paraigües, tapant-se de la pluja i el vent i una altra imatge d'un mapa de part d'Europa amb borrasques i pressions marcades
EL TEMPS

'Ja es comença a observar': Els meteoròlegs avisen del canvi que arribarà a Espanya

Un expert de l'AEMET es pronuncia sobre l'entrada d'un "gran tàlveg" a l'Atlàntic subtropical que pot canviar molt el temps aquests dies

Espanya es prepara per a un important canvi meteorològic en qüestió d'hores. Un expert de l'Agència Estatal de Meteorologia ho adverteix. "Ja es comença a observar als models deterministes els senyals precursors de l'obertura del passadís de borrasques atlàntiques a la nostra regió", apunta Juan Jesús González Alemán.

Explica que "en situar-se un bloqueig del flux de l'oest a latituds altes, a la circulació de borrasques no li quedarà més remei que baixar a latituds subtropicals". A la xarxa social X es pronuncia sobre la incursió d'un "gran tàlveg" a l'Atlàntic subtropical. Considera que és el "típic senyal d'un gran canvi en la circulació".

Aquest advertiment el confirmen altres experts, que anuncien a més una caiguda de les temperatures. Des d'aquest dijous ja s'ha pogut comprovar aquest descens tèrmic, que es mantindrà fins a mitjan setmana següent.

Aquest divendres arribarà a la Península una massa d'aire polar marítim que provocarà un ambient més fred del que és habitual. A més, el fort vent del nord farà que la sensació tèrmica fins i tot sigui més baixa.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDissabteDiumenge
MadridMàx. 8
Mín. 3
Màx. 8
Mín. 0
BarcelonaMàx. 16
Mín. 10
Màx. 14
Mín. 9
ValènciaMàx. 18
Mín. 10
Màx. 16
Mín. 9
SevillaMàx. 17
Mín. 4
Màx. 15
Mín. 2
SaragossaMàx. 12
Mín. 6
Màx. 10
Mín. 4
BilbaoMàx. 10
Mín. 6
Màx. 11
Mín. 5
Palma de MallorcaMàx. 14
Mín. 8
Màx. 14
Mín. 8
La CorunyaMàx. 13
Mín. 7
Màx. 13
Mín. 5
BurgosMàx. 7
Mín. -3
Màx. 6
Mín. -1
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 23
Mín. 17
Màx. 23
Mín. 16

Caldrà parar especial atenció dissabte a la matinada per aquestes borrasques. Resultarà especialment gèlida, amb gelades a punts de l'interior peninsular i als Pirineus. Es preveu que algunes ciutats de les dues Castelles es despertin amb valors sota zero.

Mapa del temps d'Espanya pel 5 de gener
Previsió de l'AEMET per aquest divendres a la tarda | AEMET

Als dos altiplans es manejaran amb valors d'un sol dígit al llarg del dia. També es deixarà notar aquesta caiguda tèrmica per les borrasques al Cantàbric, on rondaran els 10ºC, davant dels 15ºC de l'àrea mediterrània i el sud.

Logo de TelegramPincha aquí para recibir GRATIS las noticias del Tiempo de España en Telegram.

Mapa del temps d'Espanya pel 6 de gener
El temps que pronostica l'AEMET per aquest dissabte al matí | AEMET

El fred anirà a més amb el pas de les jornades

Diumenge és probable que hi hagi un nou descens de les temperatures. La situació atmosfèrica contribuirà a l'arribada d'aire més fred al nostre país, arreplega el portal eltiempo.es. Les previsions contemplen l'entrada d'una massa d'aire encara més freda.

Mapa d'Espanya amb el temps del diumenge 7 de gener
Pronòstic per al diumenge 7 de gener al matí, segons l'AEMET | AEMET

Els termòmetres seguiran durant uns quants dies per sota del normal per a aquestes dates en unes quantes comunitats. Es mantindrà aquesta tendència almenys fins dimecres 10 de gener. Encara és una mica prematur parlar d'una onada de fred, però és probable que no es donin les condicions necessàries perquè adquireixi aquesta condició.