Vehicles circulen per una carretera nevada
EL TEMPS

La zona de Catalunya on més neu s'acumularà aquests dies: fins a 39 centímetres

La neu ens acompanyarà un parell de dies més, per tot seguit, anar remetent amb l'entrada del cap de setmana

La neu està sent una de les grans protagonistes en aquest primer episodi hivernal del 2024. Durant els pròxims dies s'arribaran a acumular fins a 39 centímetres de neu a alguns punts d'Espanya i precisament serà a Catalunya. Això sí, caldrà estar pendents de fins a set zones de tot el país que es cobriran amb un mantell blanc durant les pròximes hores.

Les previsions inicials contemplaven un temps més desagradable, amb neu a unes cotes més baixes i un fred més intens. Tot i això, amb el pas dels dies aquests pronòstics es van anar desinflant.

Acumulacions importants de neu al Pirineu català

En qualsevol cas, fins al cap de setmana s'esperen nevades a cotes mitges-baixes, sobretot en punts del nord-est peninsular. Les acumulacions més importants s'anotaran al Pirineu català, amb gairebé 40 centímetres, mentre que a la zona aragonesa hi haurà 9 centímetres.

De fet, tant avui dimecres com dijous hi ha alertes grogues en diverses zones de Catalunya per nevades importants. Concretament al Prepirineu de Barcelona, al de Girona i al Pirineu de Lleida.

Altres zones també es poden veure afectades, però amb menys neu. És el cas de la Vall d'Aran, la depressió central de Barcelona i Lleida i el prelitoral nord de Tarragona.

Fora de Catalunya, caldrà estar atents també a Navarra i al País Basc, on les previsions contemplen entre 9 i 11 centímetres de neu.

Mapa d´Espanya amb la neu acumulada per dissabte
Mapa amb l'acumulat de neu per dissabte a les 00.00 hores | eltiempo.es

A la serra de Madrid també veuran nevar durant les pròximes hores, encara que sense arribar tampoc als 10 centímetres. El mateix que a Sierra Nevada i La Rioja.

Aquest dimecres a la tarda les cotes cauran fins als 400 metres als Pirineus i fins als 500 metres a la Cantàbrica. Per la seva banda, al nord de la Ibèrica també hi haurà neu a partir dels 500 metres i al sistema Central des dels 1.000.

Al llarg de dijous seguiran les nevades als Pirineus. També a la Cantàbrica i al nord de l'Iberic, encara que d'una manera més feble. A punts de l'interior de Catalunya s'espera que caiguin alguns flocs a partir de 900 metres.

Dijous s'esperen pluges i baixes temperatures

Dijous serà una jornada marcada per la inestabilitat. Una DANA situada sobre el nord-est peninsular i una baixa mediterrània deixarà cels coberts a l'extrem nord, meitat est peninsular i Balears,

L'Agència Estatal de Meteorologia preveu pluges al Cantàbric i Ibèrica nord, terç oriental de la Península i les Balears. A darrera hora del dia tendiran a remetre, excepte a Catalunya i Balears, on seran més intenses.

Mapa d´Espanya amb el temps de l´11 de gener
Previsió del temps per dijous al matí | AEMET

Les temperatures continuaran sent gèlides, habitual per a aquesta època de l'any. Hi haurà un descens tèrmic a la meitat nord, amb les mínimes caient a la major part del país. Les gelades aniran guanyant protagonisme, amb més intensitat i extensió, sobretot a l'interior peninsular.

Logo de TelegramPincha aquí para recibir GRATIS las noticias del Tiempo de España en Telegram.

A l'àrea mediterrània, els termòmetres oscil·laran entre els 15 i 17 graus, mentre que al Cantàbric amb prou feines arribaran als 10. En força punts de l'interior com Àvila, Guadalajara o Conca es marcaran registres negatius.

Millora del temps divendres

Divendres ens espera una estabilització en general a tot Espanya, amb predomini de cels clars. Això sí, tampoc no es descarten xàfecs matinals a Andalusia i àrea de l'Estret, encara que aniran remetent amb les hores.

Mapa d´Espanya amb el temps del 12 de gener
Pronòstic de l'AEMET per divendres al matí | AEMET

Hi haurà un augment generalitzat de les temperatures màximes, sent més notables a muntanyes del nord-est. Les úniques caigudes s'esperen a l'extrem sud-est.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDijousDivendres
MadridMàx. 6
Mín. 0
Màx. 8
Mín. -2
BarcelonaMàx. 11
Mín. 7
Màx. 15
Mín. 6
ValènciaMàx. 13
Mín. 4
Màx. 16
Mín. 5
SevillaMàx. 16
Mín. 4
Màx. 19
Mín. 5
SaragossaMàx. 8
Mín. 1
Màx. 11
Mín. 0
BilbaoMàx. 9
Mín. 5
Màx. 13
Mín. 2
Palma de MallorcaMàx. 13
Mín. 7
Màx. 16
Mín. 7
La CorunyaMàx. 10
Mín. 6
Màx. 12
Mín. 4
BurgosMàx. 3
Mín. -2
Màx. 9
Mín. -2
Las Palmas de Gran CanàriaMàx. 27
Mín. 18
Màx. 28
Mín. 17

Comença el cap de setmana amb bon temps

El dissabte entrarà per l'oest de la Península un front poc actiu. Deixarà cels ennuvolats i precipitacions a l'oest de Galícia, sense descartar precipitacions febles a la resta del terç nord.

Hi ha baixa probabilitat de neu, amb cotes de 1.500-1.800 metres a la serralada Cantàbrica occidental i al sistema Central. Pel que fa als termòmetres, les previsions de l'AEMET recullen una nova pujada generalitzada, llevat de les mínimes a la Mediterrània, que poden baixar.

Mapa d´Espanya amb el temps del 13 de gener
Previsió de l'AEMET pel dissabte al matí | AEMET

Amb vista a diumenge, els pronòstics treballen encara amb una certa incertesa. És probable l'entrada d'un nou sistema frontal pel nord-oest provocant abundant nuvolositat. També deixarà pluges al terç oest peninsular, sent més abundants a l'occident de Galícia.

No es lliuraran dels paraigües tampoc a la resta dels vessants atlàntic i cantàbric, alt Ebre i Pirineu occidental i central. Això sí, les pluges seran més febles.

Mapa d´Espanya amb el temps del 14 de gener
Pronòstic del temps per al diumenge a la tarda | AEMET

Per tancar la setmana ens espera un ambient més càlid, superant els 20ºC a la costa mediterrània. A Múrcia arribaran a màximes de 23ºC davant els 20ºC d'Alacant o València. Tret de punts de l'interior, com Burgos o Lleó, la major part de la Península elevarà els seus termòmetres entre els 15 i 20 graus.

Per tant, s'espera un increment notable de les temperatures en qüestió d'hores, que en alguns casos esdevindrà fins a 10ºC.