Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una fila de cotxes aturats a una carretera en un temporal de neu i una rodona vermella al capdavant amb una persona caminant amb un paraigua sota la neu
EL TEMPS

On pot nevar les properes hores a Catalunya: canvia la previsió

Les previsions sobre la pluja i neu pronosticades per a aquest dimecres a Catalunya han anat variant en aquestes darreres hores

Canvi a darrera hora. És així, els mapes del temps, com més propers se situen a la data afectada, més precisos i encertats estan. Això és precisament el que ha passat amb la predicció de l'episodi de neu i pluja a Catalunya, previst per a aquesta meitat de segona setmana de gener.

Fa alguns dies, alguns meteoròlegs, com Francesc Mauri, ja advertien que ens venia a sobre un canvi de temps important per a aquests propers dies. Al costat d'una notable baixada de temperatures, que ja s'ha deixat veure, arribava un temporal que ens portaria pluges i fins i tot neu a cotes més baixes de les habituals.

Tot i que ara sembla, com indiquen els últims mapes del Meteocat, que aquest episodi no seria ni tan intens ni afectaria tants punts del territori com s'havia previst en un inici.

Neu i pluja sí, però amb menys presència

Al principi, els meteoròlegs havien pronosticat que, a partir d'aquest dimecres, 10 de gener, es produiria una descàrrega important de xàfecs, generalitzada a tot Catalunya, a més d'un episodi de nevades a cotes baixes. Però al final no serà així.

O almenys no del tot. El Meteocat activava ahir alertes grogues tant per dimecres com dijous, 11 de gener per neu a cotes baixes, especialment a les comarques de Girona i Lleida, i també a Barcelona i alguns punts de Tarragona.

Tot i això, en les últimes hores s'ha produït un canvi i els mapes pronostiquen ara un episodi força més menor del que s'esperava. De fet, el Meteocat ha actualitzat l'avís per la situació meteorològica de perill, que afectarà només dijous al matí.

Segons els últims mapes del Meteocat, només unes quantes comarques es troben en alerta groga per un episodi de neu previst per dijous.

Serà demà, dia 10 de gener, a partir de la primera meitat de la jornada, que es començaran a deixar veure les precipitacions, entre lleus i moderades, en diversos punts, d'una manera força generalitzada i dispersa.

Captura amb la previsió del temps del Meteocat per aquest dimecres, 10 de gener, a la tarda
Les pluges apareixeran a bona part del territori ja dimecres a la tarda | Meteocat

A mesura que passin les hores, anirà avançant d'oest a aquest. Tot i que al final del dia s'anirà reduint per Ponent i el terç sud, acumulant precipitacions poc abundants a la meitat est del territori, així com a la resta de la Catalunya central, el litoral i el prelitoral central.

On podria nevar?

Aquest dimecres, 10 de gener, també començaran els primers episodis de neu. A partir de la tarda, podrien aparèixer les primeres nevades a cotes baixes. Especialment en alguns punts del Ripollès, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, les Garrigues, la Terra Alta i Osona.

La cota de neu se situarà demà entre els 1.000 i els 1.200 metres en general. Tot i això, durant el dia podria baixar localment als 500 metres, especialment en alguna zona del quadrant nord-oest.

Mapa amb la previsió del Meteocat per aquest dijous, 11 de gener al matí amb alerta groga per neu
Previsió per aquest dijous, 11 de gener, al matí | Meteocat

Per a l'endemà, dijous, 11 de gener, la cota de neu se situarà encara més a la baixa. Aquesta s'emmarcarà entre els 600 i els 800 metres a l'interior de Catalunya, tot i que en alguns punts podria baixar fins als 400 metres.

Les comarques del Solsonès, el Berguedà, el Ripollès, el Lluçanes, el Moianès, Osona, la Selva, la Garrotxa, el Vallès Oriental i l'Alt Empordà són les que es troben en alerta groga per neu. També podria nevar aquest dijous a la Cerdanya i en algun punt del Pallars Jussà.

Tot i això, a la tarda començaran a aclarir-se alguns núvols de nord a sud, encara que no aclarirà del tot i predominarà un cel cobert a gran part de Catalunya.