Un home malalt cobert amb una manta està assegut en un escriptori amb mocadors d'un sol ús i una tauleta, mentre que en un cercle vermell es mostra un altre home cridant per un telèfon.
ECONOMIA

L'únic motiu pel qual el cap pot contactar amb tu si estàs de baixa laboral

La Seguretat Social entén que durant aquest procés el treballador ha de romandre desconnectat de les obligacions

Quan un treballador es troba de baixa laboral, és fonamental que tingui el temps i l'espai necessaris per recuperar-se adequadament. La Seguretat Social estableix que durant aquest període l'empleat té dret a descansar sense ser molestat per la seva empresa. Tot i això, algú es qüestiona si hi ha alguna raó per la qual el cap pugui contactar amb l'empleat durant aquest període.

En general, la normativa és clara. L'empresa no ha d'exigir disponibilitat laboral al treballador mentre estigui amb una incapacitat temporal. Això vol dir que l'empleat no està obligat a respondre trucades, correus electrònics, missatges de WhatsApp o qualsevol altre tipus de comunicació relacionada amb la feina.

En aquest sentit, la desconnexió és essencial perquè el treballador es pugui centrar en la recuperació sense pressions addicionals.

Dona amb signes de cansament amb la imatge de fons de tres doctors

L'excepció que s'acaba de conèixer

Tot i això, la normativa de la Seguretat Social xoca amb una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG). Determina que l'empresa pot contactar amb el treballador si el motiu és genuïnament interessar-se pel seu estat de salut i recuperació.

Aquesta sentència va ser motivada per una demanda presentada per Comissions Obreres contra una companyia coneguda. El sindicat va argumentar que les trucades de l'empresa eren una forma de pressió i una violació del dret a la desconnexió digital.

Però, pel que sembla, els magistrats no entenen el mateix. Consideren que una trucada telefònica per verificar l'estat de salut del treballador no implica que aquest hagi d'estar connectat al programari de l'empresa. Ni tampoc respondre altres tipus de comunicacions.

Aquesta sentència determina que la companyia sí que pot fer una trucada per interessar-se per la salut del treballador. És important destacar que aquesta trucada ha de tenir un propòsit genuí i no ha de ser utilitzada com una forma de pressió o control. No estan obligats a discutir temes laborals ni a fer tasques relacionades amb el seu lloc.

Consells per manejar la comunicació durant la baixa laboral

Si reps una trucada de la teva empresa mentre estàs de baixa, és important que et sentis còmode i no pressionat. Per manejar correctament aquesta situació cal que mantinguis la calma.

Informa breument sobre el teu estat de salut i el teu progrés en la recuperació. Recorda que no estàs obligat a discutir temes laborals ni a fer tasques relacionades amb la teva feina.

Muntatge d´un telèfon mòbil i una noia dient que no amb el dit

Anota la data i el contingut de la trucada, ja que pot ser útil en el futur.

La normativa de la Seguretat Social protegeix el dret del treballador a descansar i recuperar-se durant la baixa laboral sense ser molestat per l'empresa. Però una sentència del TSXG ha establert que l'empresa pot contactar el treballador si el motiu és genuïnament interessar-se pel seu estat.

➡️ Economia

Més notícies: