Home gran assegut amb un calendari, un rellotge i una mà traient bitllets d'una cartera.
ECONOMIA

Tens entre 55 i 60 anys? Aquesta és la data en què començaràs a cobrar la pensió

Descobreix quan podràs cobrar la teva pensió si tens entre 55 i 60 anys el 2024

Et trobes a la franja d'edat entre 55 i 60 anys i et preguntes quan podràs començar a cobrar la pensió de jubilació? La jubilació és una etapa important de la vida i és fonamental entendre les normes i regulacions que determinen quan pots accedir a la teva pensió.

Per això, aquí t'expliquem tot el que cal saber sobre la jubilació, les pensions i la Seguretat Social el 2024.

Una dona gran asseguda en una taula revisant documents amb una imatge del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya en un cercle vermell superposat.

El 2024, les regles per a la jubilació estan clares. Si tens 65 anys i has cotitzat almenys 38 anys, podràs jubilar-te i començar a cobrar la pensió de la Seguretat Social. Tot i això, si has cotitzat menys de 38 anys, hauràs d'esperar fins als 66 anys i 6 mesos per accedir a la pensió completa.

Dates clau segons el teu any de naixement

Per als que van néixer entre 1964 i 1969, aquí hi ha les dates aproximades en què es podran jubilar, suposant que compleixen amb els anys de cotització necessaris:

  • 1964: Et podràs jubilar el 2029.
  • 1965: El teu any de jubilació serà 2030.
  • 1966: La jubilació arribarà l'any 2031.
  • 1967: Podràs jubilar-te l'any 2032.
  • 1968: El teu any serà 2033.
  • 1969: La jubilació arribarà l'any 2034.
Muntatge de treballadors esclaten contra el simulador de la Seguretat Social

És important tenir en compte que aquests càlculs estan basats en les condicions actuals i poden estar subjectes a canvis a la legislació de la Seguretat Social.

Quants anys cal cotitzar per jubilar-se?

Per accedir a la pensió de jubilació a Espanya, cal haver cotitzat un mínim de 15 anys. Tot i això, per obtenir el 100% de la pensió, es requereixen 37 anys i 9 mesos de cotització el 2024, xifra que s'incrementarà gradualment fins a arribar a 38 anys i 6 mesos el 2027.

Dels 15 anys que has d'haver cotitzat com a període mínim per tenir dret a la pensió, almenys dos han d'estar compresos dins dels 15 anys immediatament anteriors a la data de sol·licitud de jubilació.

Imatge de fons d'un porquet guardiola amb una mà ficant una moneda i una altra imatge de dues persones grans assegudes en un sofà mirant papers i dues emoticones, un d'un moneder i un altre d'un tick verd

És una opció la jubilació anticipada?

Hi ha la possibilitat de jubilar-se abans de l'edat ordinària en certs casos. Per exemple, els mutualistes es poden jubilar a partir dels 60 anys. Altres treballadors poden accedir a la jubilació anticipada a partir dels 61 anys, encara que amb coeficients reductors que disminueixen la suma de la pensió.

Una altra opció és la jubilació parcial que permet compatibilitzar el cobrament d'una part de la pensió amb una feina a temps parcial. Això és possible a partir dels 62 anys i 6 mesos el 2024, sempre que s'hagi cotitzat un mínim de 33 anys.

Canvis previstos a la legislació

L'edat de jubilació està en un procés d'ajust gradual des del 2013. Per al 2027, la jubilació ordinària serà amb 67 anys, llevat que s'hagi cotitzat almenys 38 anys i 6 mesos, cas en què es podrà jubilar amb 65 anys. Aquests canvis cerquen assegurar la sostenibilitat del sistema de pensions en un context d'envelliment poblacional.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: