Una parella de gent gran asseguda en un banc, mirant una tauleta, amb bitllets de 500 euros i signes d'interrogació en primer pla.
ECONOMIA

Pots cobrar dues pensions de jubilació alhora? La Seguretat Social ho aclareix

La Seguretat Social ha clarificat que, encara que generalment no es permet cobrar dues pensions alhora, hi ha excepcions

La jubilació és una etapa de la vida en què els ingressos fixos es converteixen en una necessitat crucial per mantenir una bona qualitat de vida.

Una pregunta que molts es fan és si és possible cobrar dues pensions de jubilació alhora. La Seguretat Social ha aclarit aquesta qüestió i ha detallat en quins casos és possible rebre més d'una pensió.

Un home gran amb ulleres i barba blanca, vestit amb una camisa clara, mira cap avall mentre sosté un got d'aigua; al cantó superior esquerre de la imatge hi ha un requadre amb una foto de l'edifici del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya.

És possible cobrar dues pensions de jubilació?

La resposta curta és sí, però amb matisos. La Seguretat Social permet cobrar dues pensions de jubilació en casos específics. En general, no es poden rebre dues pensions del mateix règim de la Seguretat Social espanyola. Tot i això, hi ha excepcions i casos especials que permeten l'acumulació de pensions sota certes condicions.

Acumulació de pensions de diferents règims

Una de les maneres en què es pot cobrar més d'una pensió és si provenen de diferents règims de la Seguretat Social.

Per exemple, una persona pot rebre una pensió de jubilació del règim general i una altra del règim autònom. També és possible acumular una pensió de viduïtat amb una pensió de jubilació, sempre que es compleixin els requisits establerts per a cadascuna.

Dues persones grans caminant de la mà amb un cercle que mostra bitllets d'euro.

Pensions de diferents països

Una altra situació en què es poden rebre dues pensions és quan s'han cotitzat anys a diferents països. Això és comú en el cas de treballadors que han passat part de la seva vida laboral a Espanya i una altra part a un altre país.

La legislació europea i els convenis bilaterals permeten que els anys cotitzats a països de la Unió Europea, l'Espai Econòmic Europeu (Islàndia, Noruega i Liechtenstein), Suïssa i altres països amb què Espanya té acords, siguin considerats per a la pensió.

Cada país pagarà una part proporcional de la pensió segons els anys cotitzats al seu territori. Aquest mecanisme assegura que els treballadors rebin una pensió justa que reflecteixi les seves aportacions a diferents sistemes de seguretat social.

Una parella de persones grans somriu mentre una sosté un control remot, amb una imatge superposada d'una mà comptant bitllets d'euro.

Requisits per cobrar dues pensions

Per poder cobrar dues pensions de jubilació, cal complir els requisits específics de cada règim o país. En el cas d'Espanya, això pot incloure l'edat de jubilació, el temps mínim de cotització i altres criteris establerts per la Seguretat Social.

A més, és important estar informat sobre les possibles reduccions o límits que es poden aplicar. Per exemple, rebre una pensió en un país pot afectar la quantitat que es rep a un altre. Per això, és recomanable consultar amb un assessor especialitzat en seguretat social internacional per entendre completament com funcionaran les pensions acumulades.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: