Una empleada de casa passa l'aspiradora en un sofà, ia la part esquerra, uns bitllets de 50 euros
ECONOMIA

La Seguretat Social adverteix: la multa per no donar d'alta les empleades de la llar

La sanció que imposa la Seguretat Social per no complir la normativa es pot elevar per sobre dels 6.000 euros

La Seguretat Social ha llançat un advertiment important per a tots aquells que contractin empleades de la llar. No donar d'alta aquestes treballadores pot comportar serioses conseqüències legals i econòmiques.

En aquest article, us expliquem tot el que necessiteu saber sobre les multes i les repercussions de no complir amb aquesta obligació. No només és una obligació legal, sinó també una manera de garantir els seus drets laborals.

En estar donades d'alta, les treballadores tenen accés a prestacions com la baixa per malaltia, l'atur i la jubilació. A més, s'asseguren que estiguin cobertes en cas d'accident laboral.

Imatge de fons d'una persona netejant una catifa amb un raspall i un producte, juntament amb una altra imatge d'una dona sorpresa i una altra d'una mà amb bitllets d'euros

Multes per no donar d'alta les empleades de la llar

La Seguretat Social ha establert multes severes per a aquells que no compleixin aquesta obligació. Les sancions poden variar depenent de la gravetat de la infracció i del temps que l'empleada hagi treballat sense estar donada d'alta. Les multes poden oscil·lar entre els 626 euros i els 6.250 euros.

Hi ha una sèrie de factors que influeixen a la multa:

  • Durada de l'ocupació sense alta: Com més temps hagi estat l'empleada treballant sense estar donada d'alta, més gran serà la multa.
  • Reincidència: Si l'ocupador ja ha estat sancionat anteriorment per la mateixa infracció, la multa serà més alta.
  • Gravetat de la infracció: La Seguretat Social també té en compte la gravetat de la infracció. Per exemple, si l'empleada ha tingut un accident laboral i no estava donada d'alta, la multa serà més severa.

Conseqüències addicionals per al contractant

A més de les multes econòmiques, no donar d'alta una empleada de la llar pot tenir altres conseqüències negatives per a l'ocupador:

En primer lloc, assumeix una responsabilitat en cas d'accident. Si l'empleada pateix un contratemps laboral i no està donada d'alta, l'ocupador serà responsable de totes les despeses mèdiques i les possibles indemnitzacions.

Una noia passa per davant d'una oficina del SEPE, i al cercle, una empleada de la llar

També s'haurà d'enfrontar a problemes legals: No complir amb aquesta obligació pot comportar seriosos problemes, incloent-hi demandes laborals.

A això se li unirà, a més, la pèrdua de beneficis fiscals. Els ocupadors que donen d'alta les empleades de la llar poden beneficiar-se de deduccions fiscals. No fer-ho implica perdre aquests beneficis.

Com es pot donar d'alta una empleada de la llar?

El procés per donar d'alta a una empleada de la llar a la Seguretat Social és senzill i es pot fer de diverses maneres. Pot ser en línia, per telèfon o a les oficines de l'organisme.

Donar d'alta les empleades de la llar a la Seguretat Social és una obligació que no s'ha de prendre a la lleugera. Les multes per no complir aquesta normativa són severes i poden comportar serioses conseqüències legals i econòmiques. No dubtaran a imposar sancions als que no compleixin la llei.

➡️ Economia

Més notícies: