Imatge de fons de diversos bitllets d'euros sobre una taula, amb una altra imatge d'un home en primer pla amb gest alegre i una altra d'una guardiola de porquet amb bitllets de 50 euros al costat
ECONOMIA

El període mínim de cotització que exigeix la Seguretat Social per jubilar-se

La Seguretat Social aclareix que cal tenir cotitzat un temps determinat per accedir a la pensió de jubilació

La jubilació és una etapa de la vida que tots esperem gaudir després d'anys de feina. No obstant això, per accedir a una pensió de la Seguretat Social, cal complir certs requisits. Entre aquests destaca el període mínim de cotització.

En aquest article, t'explicarem de manera senzilla i clara quant de temps necessites cotitzar per poder rebre una pensió de jubilació.

El període mínim de cotització és el temps que has d'haver contribuït a la Seguretat Social per tenir dret a una paga contributiva. Aquest temps es mesura en anys i mesos i és un requisit fonamental per accedir als beneficis de la jubilació.

Imatge de fons d'una persona amb bitllets d'euro a la mà i una altra de dues persones grans mirant un ordinador

Quin és el període mínim de cotització?

A Espanya, el període mínim de cotització per accedir a la pensió de jubilació és de 15 anys. Això vol dir que has d'haver cotitzat a la Seguretat Social durant almenys 15 anys al llarg de la teva vida laboral.

Tot i això, no n'hi ha prou d'haver cotitzat 15 anys en total. També cal que almenys dos d'aquests anys es trobin dins dels 15 anys immediatament anteriors a la data de jubilació.

Requisits addicionals per a la jubilació

A més del període mínim de cotització, hi ha altres requisits que has de complir per accedir a la pensió de jubilació:

Edat de jubilació

L'edat legal de jubilació a Espanya augmenta gradualment. L'any 2024, l'edat de jubilació és de 66 anys i 6 mesos, però aquesta edat pot variar depenent dels anys cotitzats. Si has cotitzat 37 anys i 9 mesos o més, et pots jubilar als 65 anys.

Base reguladora

La pensió de jubilació es calcula en funció de la base reguladora. Es tracta de la mitjana de les bases de cotització dels últims anys treballats. Com més anys hagis cotitzat i més gran sigui la teva base de cotització, més gran serà la teva pensió.

Imatge de fons d'un home gran amb papers a la mà i una altra imatge d'unes mans de persona adulta amb monedes d'euros a la mà

Modalitats de jubilació

Hi ha diferents modalitats de jubilació, com la jubilació anticipada, la jubilació parcial i la jubilació flexible. Cadascuna d'aquestes modalitats té els seus requisits i condicions.

Què passa si no compleixes el període mínim de cotització?

Si no compleixes el període mínim de cotització de 15 anys, no podràs accedir a la pensió de jubilació contributiva de la Seguretat Social. Tot i això, podries tenir dret a una pensió no contributiva si compleixes amb certs requisits d'ingressos i residència.

El període mínim de cotització és un requisit essencial per accedir a la pensió de jubilació de la Seguretat Social. A Espanya, necessites haver cotitzat almenys 15 anys, amb almenys dos anys dins dels 15 anys anteriors a la jubilació.

➡️ Economia

Més notícies: