Una dona amb expressió de sorpresa sosté les ulleres davant d'un edifici amb un cartell del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya.
ECONOMIA

La Seguretat Social ho aclareix: què pots continuar fent encara que estiguis de baixa

La Seguretat Social comprova com una empresa acomiada una treballadora després de veure-la en una actuació musical

La Seguretat Social ha aclarit recentment què passa si un treballador acudeix a un concert mentre està de baixa laboral. Aquest tema ha generat molt de debat, especialment després d'un cas recent que ha donat la raó a l'empleat.

S'hi ha vist implicada una empleada d'un supermercat de Cantàbria. La treballadora va començar a sentir-se malament el 9 de juny del 2023. A primera hora del matí d'aquell divendres va començar a plorar i va traslladar als seus companys que patia ansietat.

Un dels seus caps li va donar permís perquè anés al metge i un facultatiu li va proporcionar relaxants. També li van facilitar un document que prescrivia la baixa mèdica per ansietat des d'aquell mateix dia. La pacient es va encarregar de posar-ho en coneixement d'un dels superiors.

Muntatge amb una persona amb cadira de rodes de fons i una dona contenta i amb cara d'estar celebrant

La Seguretat Social aplica el que han marcat els tribunals

Però el gran problema sorgeix quan la persona que estava de baixa apareix al diari. Protagonitza una de les fotos que apareixen a la crònica de l'actuació de Manuel Carrasco a Cantàbria. En ella se la podia veure ballant i gaudint de l'espectacle.

El supermercat en qüestió va recórrer a aquesta instantània per justificar l'acomiadament de l'empleada. Indicaven que el comportament durant el concert no coincidia amb una persona amb ansietat, com havia comunicat al matí.

A la carta d'acomiadament es recull que la dona apareixia "relaxada, de bon humor, sense indici de sanglot". Més aviat era tot al contrari, ja que es poden apreciar gestos de felicitat, va assenyalar l'empresa.

La justícia dona la raó a la treballadora

L'empleada va optar per recórrer l'acomiadament i el cas va arribar al Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria. El tribunal, en una sentència publicada el 12 d'abril, va considerar improcedent la cessió de la relació laboral.

El jutge va argumentar que l'assistència a un concert no està contraindicada en "una malaltia psíquica com una crisi d'ansietat". Per tant, va rebutjar el recurs presentat pel supermercat.

Dona malalta amb una manta revisant un termòmetre mentre se sona el nas, amb una imatge inserida d'una altra dona parlant per telèfon i tocant-se el front.

Entenia que la demandant no va dur a terme una activitat “contraindicada amb les malalties”. Aquest cas ha deixat clar que estar de baixa laboral per ansietat no necessàriament implica que el treballador s'hagi de quedar a casa. Sobretot si es duen a terme activitats de lleure que ajudin a facilitar-ne la recuperació.

Això sí, és important actuar amb responsabilitat i assegurar-se que aquestes activitats no interfereixin amb la teva recuperació.

➡️ Economia

Més notícies: