Dona amb signes de cansament amb la imatge de fons de tres doctors
ECONOMIA

La Seguretat Social aclareix els dies que pots faltar a la feina sense tenir la baixa

En cas de malaltia lleu, el treballador disposa d'uns quants dies per recuperar-se abans de sol·licitar la baixa mèdica

En algun moment, tots podem necessitar faltar a la feina per motius de salut. Tot i això, és important saber quants dies es pot absentar un del seu lloc sense tenir la baixa mèdica. La Seguretat Social té normes clares sobre això que s'han de complir.

A Espanya, la normativa permet faltar a la feina fins a tres dies sense necessitat de presentar una baixa mèdica. Això vol dir que si et sents malament i necessites uns dies per recuperar-te, pots absentar-te fins a tres jornades sense haver d'acudir al metge per obtenir un comunicat de baixa.

Muntatge amb una dona tossint al sofà i un cercle amb un home sonant-se el nas amb un mocador

Què cal fer si necessites faltar més de tres dies?

Si el teu malestar persisteix i necessites faltar a la feina més de tres dies, és obligatori obtenir una baixa mèdica. Per això, has d'acudir al teu metge de capçalera, qui avaluarà el teu estat de salut i, si ho considera necessari, emetrà un comunicat de baixa.

Aquest document és essencial per justificar la teva absència davant del teu ocupador i perquè puguis rebre les prestacions econòmiques corresponents.

Quan obtinguis la baixa mèdica, has d'informar a la teva empresa com més aviat millor. Generalment, tens un termini de tres dies per lliurar el comunicat de baixa al teu ocupador.

Aquest document ha de ser renovat periòdicament, segons ho indiqui el teu metge, fins que et recuperis i puguis tornar a la feina.

Què passa si no presentes la baixa mèdica?

Si faltes a la feina més de tres dies sense presentar una baixa mèdica, la teva absència es considerarà injustificada. Això pot tenir conseqüències negatives, com ara la pèrdua de salari pels dies no treballats i fins i tot sancions disciplinàries per part del teu ocupador.

Una oficina amb diversos treballadors, ia la part dreta, una dona s'emporta les mans al cap

Per això, és crucial seguir els procediments establerts per la Seguretat Social i obtenir la baixa mèdica si la teva absència es perllonga. Durant el període de baixa mèdica, tens dret a rebre una prestació econòmica per incapacitat temporal.

Aquesta prestació és gestionada per la Seguretat Social i la seva quantia depèn de la base de cotització i del temps que portis de baixa. A més, la teva empresa no et pot acomiadar per estar de baixa mèdica, ja que això seria considerat un acomiadament improcedent.

Saber quants dies es pot faltar a la feina sense tenir la baixa mèdica és fonamental per evitar problemes amb el teu ocupador i assegurar els teus drets laborals.

La Seguretat Social permet faltar fins a tres dies sense necessitat de baixa mèdica, però si necessites més temps, és imprescindible obtenir un comunicat de baixa del teu metge.

➡️ Economia

Més notícies: