Una parella de persones grans somriu mentre mira una tauleta, amb un flascó ple de monedes etiquetat com "PENSION" en un cercle vermell a la cantonada esquerra de la imatge.
ECONOMIA

Pots tenir una pensió amb només 10 anys cotitzats? El que has de saber ja

La pensió no contributiva és una opció viable per obtenir un ingrés mensual que t'ajudi a cobrir les necessitats

Si només has cotitzat 10 anys i t'estàs preguntant si tens dret a una pensió quan arribi el moment de la teva jubilació, la resposta és sí, però amb matisos.

Encara que no podràs accedir a una pensió contributiva, hi ha alternatives que et poden oferir un suport econòmic. T'expliquem tot el que necessites saber sobre les pensions no contributives, quant pots esperar rebre i quins són els requisits per accedir-hi.

Un home gran somrient amb ulleres i camisa blava està assegut amb les mans darrere del cap, davant d'un ordinador portàtil, ia la cantonada inferior esquerra hi ha una imatge del rètol del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya.

Per accedir a una pensió contributiva a Espanya, cal haver cotitzat almenys 15 anys a la Seguretat Social. A més, dos d'aquests anys han d'estar compresos els darrers 15 anys abans de la jubilació.

Aquesta pensió es calcula en base amb les cotitzacions realitzades durant la vida laboral del treballador, cosa que generalment resulta en una prestació econòmica més alta.

Si no arribes al mínim de 15 anys de cotització, encara pots optar per una pensió no contributiva. Aquest tipus de pensió està destinada als que no han cotitzat prou per accedir a la pensió contributiva i no tenen ingressos suficients per mantenir-se. Per poder sol·licitar aquesta pensió, has de complir els requisits següents:

  • Tenir 65 anys o més.
  • Residir legalment a Espanya i haver-ho fet durant almenys 10 anys, dels quals dos han de ser consecutius i immediatament anteriors a la sol·licitud.
  • No tenir ingressos que superin un cert llindar establert per llei.
Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una guardiola i al capdavant un jubilat trist

Quan pots cobrar amb una pensió no contributiva

La quantia de la pensió no contributiva varia segons els ingressos del beneficiari i la situació familiar. En general, la pensió no contributiva completa és d'aproximadament 421,40 euros al mes, cosa que equival a uns 5.899,60 euros l'any.

Si vius amb altres beneficiaris de pensions no contributives, la quantitat es redueix. Per exemple, si comparteixes habitatge amb un altre beneficiari, cadascú podria rebre uns 358,19 euros al mes.

Una parella de persones grans asseguda en un sofà, amb una imatge superposada d'un flascó de vidre amb monedes i la paraula “PENSIÓ”.

Què passa si no compleixes els requisits per a la pensió no contributiva?

En cas de no complir els requisits per accedir a la pensió no contributiva, hi ha altres ajuts i subsidis que pots sol·licitar, com ara l'Ingrés Mínim Vital, que està dissenyat per garantir un nivell mínim d'ingressos a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica.

Aquest tipus d'ajuts també tenen els seus propis requisits i processos de sol·licitud, per la qual cosa és important informar-se adequadament sobre cadascuna.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: