Un home amb barba i ulleres, amb una expressió de sorpresa, és davant d'un fons de monedes antigues.
ECONOMIA

La moneda d'1 pesseta que tots els col·leccionistes volen i costa un dineral

Les monedes antigues poden semblar simples records del passat, però algunes són molt valuoses

Si mai has revisat els calaixos vells dels teus avis i t'has trobat amb una moneda d'1 pesseta, podries estar assegut sobre una petita fortuna.

Especialment si es tracta de la famosa moneda d'1 pesseta del 1884 amb la imatge del rei Alfons XII. Aquesta peça, de particular interès per als numismàtics, pot assolir un valor de fins a 4.600 euros al mercat de col·leccionistes.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de pessetes i al capdavant una dona sorpresa assenyalant

La història de la moneda d'1 pesseta

La pesseta és una moneda que té un lloc especial a la història d'Espanya. Introduïda el 1869 durant el govern provisional, aquesta moneda de plata de 5 grams va ser àmpliament utilitzada fins a l'arribada de l'euro. No obstant això, no totes les pessetes són iguals al món de la numismàtica.

La moneda d'1 pesseta del 1884 amb el retrat d'Alfons XII és especialment rara i valuosa. Aquesta moneda es distingeix per la seva encunyació a la Reial Casa de la Moneda a Madrid i és coneguda per la seva escassetat i demanda entre els col·leccionistes.

Entre les característiques principals, destaca que és de plata amb una puresa de 0.835 i un pes de 5 grams. Té un diàmetre de 23 mil·límetres i una vora estriada.

Moneda antiga d'una pesseta espanyola del 1884 amb la imatge d'Alfons XII i l'escut d'Espanya.

L'anvers de la moneda mostra la imatge d'Alfons XII amb la inscripció "Alfons XII pel g. de Déu" mentre que el revers presenta l'escut d'Espanya juntament amb la llegenda "Rei const. d'Espanya 1884" i el valor de la moneda, d'1 pesseta.

El seu valor al mercat

El valor d'aquestes monedes pot variar significativament depenent del seu estat de conservació. Una moneda en excel·lent estat (sense circular) pot assolir preus molt alts en subhastes. De fet, el 2018, un exemplar en estat extremadament fi (EBC+) es va vendre per 4.600 euros.

La raó principal darrere de l'alt valor d'aquestes monedes rau en la seva escassetat i la demanda per part dels col·leccionistes. La tirada original d'aquestes monedes no va ser particularment alta i moltes han desaparegut o s'han deteriorat amb el temps. Les poques que es mantenen en bon estat són, per tant, extremadament valuoses.

Imatge de fons de diverses pessetes amuntegades amb una mà amb bitllets d'euros i una dona sorpresa

Com identificar una moneda valuosa

Si tens una moneda d'1 pesseta de 1884 i creus que podria ser valuosa, hi ha alguns detalls que has de verificar. Primer, assegura't que la moneda tingui les característiques esmentades anteriorment: el retrat d'Alfons XII, l'escut d'Espanya i les inscripcions correctes. L'estat de conservació és crucial; qualsevol desgast significatiu pot reduir-ne el valor.

A més, és recomanable consultar un expert en numismàtica o portar la moneda a una casa de subhastes especialitzada per obtenir una valoració precisa.

➡️ Monedes ➡️ Economia

Més notícies: