Un home gran llegint un document amb una imatge de bitllets i monedes d'euro titllada en un cercle vermell.
ECONOMIA

Gerro d'aigua freda per a milers de jubilats: l'extra que no rebran amb la pensió

La fi del termini per reclamar la devolució de l'IRPF de les mutualitats ha deixat molts jubilats sense un ingrés

Milers de jubilats a Espanya s'han endut una sorpresa desagradable: el termini per reclamar la devolució de l'IRPF corresponent a les prestacions cobrades el 2019 ha finalitzat.

Aquest problema afecta aquells pensionistes que van fer aportacions a mutualitats i esperaven recuperar part dels impostos pagats.

Fotomuntatge amb una imatge de fons d'un jubilat fent càlculs i una rodona vermella amb un pot amb diners

El final del termini de reclamació

El termini de quatre anys per reclamar la devolució de l'IRPF ha expirat i ha deixat molts pensionistes sense la possibilitat de recuperar fins a 4.000 euros.

Això és perquè, en molts casos, Hisenda no torna automàticament aquestes quantitats. Els afectats havien de presentar una sol·licitud específica abans del venciment del termini.

Què són les mutualitats?

Les mutualitats són entitats de previsió social que, en el passat, funcionaven com a sistemes d'estalvi i pensions per a molts treballadors.

Fotomuntatge de jubilats de fons mirant uns papers i al capdavant una cartera amb euros

Aquestes institucions permetien als treballadors fer aportacions voluntàries per tal de complementar la seva pensió de jubilació. No obstant això, en alguns casos, els pensionistes van pagar més IRPF del que corresponia, cosa que va generar un dret a devolució.

Hisenda ha deixat clar que aquells pensionistes que no van presentar la reclamació a temps no podran recuperar els diners. Aquest revés ha generat una gran preocupació entre els afectats, que comptaven amb aquests diners per millorar la seva qualitat de vida a la jubilació.

Què es podia reclamar?

Els pensionistes podien reclamar la devolució de l'IRPF corresponent a les aportacions realitzades a mutualitats, en els casos on s'hagués produït un excés de cotització. La devolució podia assolir fins a 4.000 euros pel període no prescrit, que comprenia els anys 2019-2022.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de dos jubilats mirant un paper i un ventall de bitllets d'euro

Tot i que la situació sembla complicada, els afectats encara tenen algunes opcions. Per exemple, pots consultar amb un assessor fiscal per explorar la possibilitat de reclamar per altres períodes no prescrits. A més, és fonamental mantenir-se informat sobre qualsevol canvi a la legislació que pugui obrir noves oportunitats de reclamació.

Com evitar futurs problemes?

Per evitar situacions semblants en el futur, és important que els pensionistes revisin periòdicament la seva situació fiscal i s'assegurin de presentar qualsevol reclamació dins dels terminis establerts. Mantenir una comunicació fluida amb Hisenda i estar al corrent de les novetats legislatives també pot ser de gran ajuda.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: