Una parella revisa uns papers, i al cercle, el logotip d'Hisenda
ECONOMIA

Si ets autònom i fas servir diners efectius, posa't alerta: Hisenda et té controlat

És habitual que els negocis utilitzin l'efectiu per intentar evitar alguns impostos que cal pagar a Hisenda

Hisenda ha reforçat els seus mecanismes de control per assegurar que tots els ciutadans, des de treballadors assalariats fins a autònoms, compleixin les obligacions fiscals.

En particular, l'atenció s'ha centrat en aquells autònoms que operen en sectors propensos a l'economia submergida, amb l'objectiu de prevenir delictes.

Les autoritats fiscals han identificat que l'ús excessiu de diners en efectiu està relacionat estretament amb activitats delictives. Per exemple, el frau fiscal, l'economia submergida, el finançament del terrorisme i el blanqueig de capitals.

Uns documents, una calculadora i unes monedes de fons, amb una noia subjectant bitllets d'euros, i al cercle el logotip d'Hisenda

Per això, Hisenda ha centrat gran part dels seus esforços a augmentar la transparència i el control sobre l'ús d'efectiu. Aquestes mesures busquen no només detectar i sancionar irregularitats, sinó també prevenir que aquestes pràctiques il·lícites es perpetuïn. Promovent així un entorn econòmic més segur i just.

Quin tipus de negocis es veuen més afectats

Els sectors més vigilats, dins dels autònoms, inclouen la construcció immobiliària, rehabilitació i reformes, on la possibilitat d'amagar ingressos és més gran.

A més, els autònoms que operen a l'hostaleria, el comerç i la recollida de fruita també són sota la lupa d'Hisenda. La vigilància s'intensifica encara més si aquests negocis no accepten pagaments amb targeta, obtenen rendes pel lliurament de béns i exhibeixen una fortuna que no coincideix amb el que es declara.

L'objectiu d'Hisenda és clar: garantir que la procedència dels diners i la seva obtenció siguin legals. Si bé el fisc no farà inspeccions innecessàries, es reserva el dret d'exigir als propietaris dels diners que en declarin l'origen quan sigui imprescindible.

Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda, amb el logotip, al costat d'una altra imatge d'un home parlant per telèfon mentre fa servir un ordinador

Amb aquestes mesures, Hisenda busca no només augmentar la recaptació fiscal. També fomentar una cultura de compliment i de transparència entre els autònoms i altres contribuents.

La lluita contra el frau fiscal i el blanqueig de diners és una prioritat per a l'organisme. Continuarà implementant estratègies per detectar i sancionar qualsevol irregularitat.

L'organisme tributari ha establert que qualsevol moviment significatiu d'efectiu, sigui retir o ingrés, serà objecte d'escrutini. Els límits establerts són clars: pagaments en efectiu de 500 euros o més i dipòsits bancaris de 3.000 euros o més. Si aquestes transaccions no es declaren adequadament, els responsables s'enfrontaran a multes econòmiques i recàrrecs importants.

➡️ Economia

Més notícies: