Avís per a navegants: el càstig de la Seguretat Social als que fan això
La Seguretat Social va denunciar una treballadora que s'havia absentat uns quants dies del seu lloc sense avisar
Les absències reiterades i sense justificació a la feina poden sortir molt cares. Així ho demostra el cas recent d'una treballadora a Lleida.
La Seguretat Social i el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) no han deixat passar per alt aquest tipus de conductes. Sovint poden derivar en conseqüències greus per al professional.
La Seguretat Social es mostra molt dura
En aquest cas específic, una treballadora de la neteja a Lleida va ser obligada a tornar 4.059 € al SEPE. Aquests diners els havia rebut en concepte de prestació per desocupació.
La raó darrere aquesta mesura va ser un informe d'Inspecció de Treball i Seguretat Social. Va concloure que la dona havia forçat el seu acomiadament en faltar repetidament a la feina de manera injustificada.
Aquesta maniobra, coneguda com a acomiadament disciplinari, li va permetre inicialment accedir a l'atur. Això va resultar un frau de llei segons les autoritats.
Inicialment, el Jutjat Social número 1 de Lleida va adjudicar a favor de la treballadora. Va argumentar que no hi havia prou proves que ella fos plenament conscient que les seves faltes constituïen una justificació per a l'acomiadament. I per tant, això permetria accedir a l'atur.
Tot i això, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va revocar aquesta decisió. Considera que la treballadora havia actuat amb intenció fraudulenta per obtenir una prestació a què no tenia dret. El seu acomiadament no va ser res més que una conseqüència de la seva decisió d'abandonar el seu lloc de treball.
Aquest tipus de situacions serveixen d'advertiment per a altres treballadors que pensin a faltar a la feina sense justificació. La Seguretat Social compta amb mecanismes cada cop més estrictes per detectar irregularitats en la sol·licitud i el cobrament de prestacions. I no dubten a reclamar la devolució dels diners quan detecten frau.
No només es tracta de perdre el dret a la prestació. També d'enfrontar l'obligació de reemborsar les quantitats ja percebudes de manera indeguda.
La Seguretat Social combat els fraus
El SEPE i la Seguretat Social treballen de manera coordinada per evitar fraus. A més, volen assegurar que només els treballadors que realment compleixen els requisits legals puguin accedir a les prestacions. Aquest tipus de mesures busquen mantenir la sostenibilitat del sistema de protecció social i garantir que els fons públics siguin utilitzats de manera adequada.
És fonamental recordar que les faltes reiterades i no justificades a la feina poden tenir repercussions amb la pèrdua de l'ocupació. També a nivell econòmic, com mostra aquest cas a Lleida.
Per als treballadors, aquest és un clar avís. La Seguretat Social no tolera l'abús de les prestacions i està disposada a actuar amb contundència en casos de frau.
Més notícies: