Una oficina d'Hisenda i els logos d'Airbnb, Vinted i Wallapop
ECONOMIA

La multa d'Hisenda que et pots emportar aquest any si vens a Wallapop o Vinted

Hisenda ha deixat clar aquest any que hi ha una norma extra que cal complir, i qui no ho faci podrà ser sancionat

Hisenda ha començat a imposar sancions a venedors que utilitzen plataformes de segona mà com Vinted i Wallapop, complint l'anunci que el Govern va fer a principis d'any.

Després de diversos mesos de preparació, l'Agència Tributària ha activat aquestes mesures amb l'objectiu de combatre fraus i evasions fiscals al comerç digital. Un sector en creixement que fins ara havia escapat del control fiscal.

Un home amb expressió pensativa, un sobre introduït en una bústia, una icona d'advertència i un logotip d'una entitat.

Fins al 2024, les transaccions realitzades en aquestes plataformes no estaven subjectes a una declaració obligatòria. Permetent que molts usuaris operessin sense necessitat de reportar les seves vendes.

Tot i això, amb la nova normativa, les vendes han de ser declarades, i Hisenda ha començat a vigilar de prop les activitats en aquestes plataformes. Aquest canvi s'alinea amb les directrius de la Unió Europea, que exigeix a les plataformes digitals compartir informació fiscal dels usuaris amb les autoritats tributàries de cada país.

A qui li poden caure les multes

Afortunadament per a la majoria dels usuaris, les sancions no afectaran tothom. Hisenda ha establert un llindar específic. Només aquells venedors que facin més de 30 transaccions a l'any per més de 2.000 euros estaran obligats a declarar els ingressos i pagar impostos.

Home amb expressió d'estrès i desesperació davant d'un logotip colorit a una oficina.

Aquest llindar té com a objectiu centrar-se en aquells que utilitzen aquestes plataformes com un negoci més que no pas com un simple intercanvi entre particulars. Si no declaren aquests ingressos, els caurà una multa d'Hisenda.

A Espanya les vendes de productes de segona mà estan exemptes d'impostos sempre que no superin el preu original de compra. La qual cosa és força comú en aquest tipus de transaccions.

Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda, amb el logotip, al costat d'una altra imatge d'un home parlant per telèfon mentre fa servir un ordinador

Segons dades proporcionades per Wallapop, menys de l'1% dels usuaris arriba als límits fixats per la directiva europea DAC7, que regula aquestes operacions. Això vol dir que la gran majoria de les persones que fan servir aquestes plataformes no s'hauran de preocupar.

La introducció d'aquestes mesures per part d'Hisenda forma part d'un esforç més ampli per garantir la transparència i l'equitat al mercat digital. Amb el comerç en línia en auge, és crucial que les normes fiscals s'adaptin per reflectir aquesta realitat.

A mesura que les plataformes digitals col·laboren més estretament amb les autoritats fiscals, s'espera que aquest tipus de regulacions s'estenguin. Això garantirà un entorn comercial més regulat i segur per a tothom.

➡️ Economia

Més notícies: