Persona amb un carro al supermercat i imatge d'un envàs de iogurt amb una cullera
CONSUM

Com triar un bon iogurt vegetal?

Hi ha tantes opcions al mercat que cada vegada resulta més difícil distingir entre les bones i les males opcions

Crec que hi ha més gent que es decanta per begudes vegetals que no pas per iogurts vegetals. Normalment, som més reticents a tastar els iogurts que no estan fets a partir de llet animal, però igualment són moltes les persones que els consumeixen.

No sé si us haureu fixat, però hi ha vegades que crec que el passadís del supermercat dels lactis i derivats i substituts és cada vegada més i més llarg, no? Doncs si ja ens costa triar un iogurt típic amb llet animal, imagineu-vos un iogurt vegetal. Ni us ho imagineu els que no ho patiu!

En general, són bons els iogurts vegetals?

Si amb bons ens referim a saludables, depèn de quin escollim. Si amb bons ens referim a millors que els iogurts tradicionals amb llet animal, no. Són pitjors doncs? Tampoc. Són diferents.

Els iogurts vegetals són una bona opció per a aquelles persones amb intoleràncies o persones que vulguin portar una dieta vegetariana o vegana, ja que normalment són productes rics en proteïnes. Ara bé, com que és un producte processat, hem de ser gairebé experts en lectura d'etiquetes nutricionals per saber distingir si és saludable o no.

Muntatge d´una dona llegint l´etiqueta d´un aliment

Ja us vaig avançant que, com a la majoria d'aliments, si la llista d'ingredients és molt extensa, potser el iogurt no és saludable. Que porti més coses gairebé mai no és significat que és més saludable, al contrari!

Com puc escollir un iogurt vegetal saludable?

Com us deia, sempre hem de mirar la llista d'ingredients. Podem mirar la taula nutricional, sí, però sempre ens donarà més pistes la llista d'ingredients. A més, recordeu que aquesta està ordenada amb els ingredients de major a menor quantitat.

Cal mirar que el percentatge de l'ingredient principal (soja, coco…) sigui elevat. Amb la resta d'ingredients hem de valorar nosaltres mateixos si és o no lògic que un iogurt el porti. És a dir, és normal que porti ferments o espessidors i/o estabilitzants, però no és normal que porti sucres.

Resumint:

  1. Mira que tingui un percentatge alt de soja, coco, ametlla… Podrem trobar al mercat alguns amb 99%, només es tracta de tenir paciència i saber buscar.
  2. Pot contenir de forma normal ferments i espessidors i/o estabilitzants, cultius de iogurt…
  3. Si és el nostre objectiu, podem triar iogurts fortificats amb calci i vitamines D i B12, però tampoc no és sempre necessari.
  4. Fixa't si conté sucres, edulcorants, aromes… Si és així, ho hem de deixar per a un consum ocasional.
  5. Comprova a la taula nutricional que l'aportació proteica sigui similar a un iogurt animal, i elimina aquestes opcions que no contenen ni 1% de proteïna.
➡️ Consum

Més notícies: