Muntatge amb un got ple de llet i tres cercles amb arròs, ametlles i civada
CONSUM

La millor guia per saber quina beguda vegetal és millor segons una nutricionista

Per començar, hem de tenir molt present que el terme “llet vegetal” no existeix, i l'hem d'anomenar beguda

Cada cop són més les persones que es decanten per begudes vegetals en comptes de per llet de vaca. Moltes vegades és per qüestions d'intolerància, però també és per reduir el consum de productes d'origen animal.

En aquests contextos, volem o hauríem de voler consumir unes begudes que s'assemblin el màxim possible a la llet de vaca, per això hem d'entendre la informació nutricional de cada beguda.

És cert que als supermercats cada vegada hi ha més opcions, fins i tot ja trobem begudes especials per a cafè o begudes amb sabors. A primera vista poden semblar saludables però compte, que no et venguin la moto.

Què són les begudes vegetals?

Com us deia, des de fa uns anys fins ara han anat sortint al mercat moltes varietats de begudes vegetals, moltes vegades mal anomenades “llets vegetals”.

Evidentment no podem anomenar-li llet, ja que aquesta es defineix com un producte tret de la secreció mamària normal d'animals lleters i, òbviament, això no es dona a les begudes vegetals.

Les begudes vegetals doncs són begudes elaborades a partir de diferents aliments vegetals:

  • Begudes de llegums, com ara la beguda de soja.
  • Begudes de cereals, com ara la de civada o la d'arròs.
  • Beguda de fruita seca, com la d'avellana o la d'ametlla.
  • Beguda de pseudocereals, com la quinoa.
  • Beguda de tubercles, com l'orxata.

Imatge d´un got de llet amb un supermercat de fons

Quines són les millors begudes vegetals?

Doncs com us deia, n'hi ha molts que substitueixen la llet per les begudes vegetals. Cal destacar que si la llet us agrada i no us senta malament, no té sentit substituir-la per una beguda vegetal pensant que aquesta és millor. És diferent, ni millor ni pitjor.

Vegem, segons el meu criteri, les millors i pitjors begudes vegetals, ordenades en aquest ordre:

  1. Beguda de soja 0 sucres. Tenen una aportació proteica molt similar a la llet, per la qual cosa és la més aconsellable. Es recomana que si és per a un consum diari estigui fortificada.
  2. Beguda a base de fruits secs 0 sucres. Tenen una mica menys de proteïna que la beguda de soja, però són igualment molt interessants nutricionalment parlant. També s'aconsellaria que fossin fortificades si és per a un consum diari.
  3. Beguda de civada 0 sucres. Encara tenen menys interès nutricional, ja que la seva aportació proteica és molt baixa, però si volem afegir un plus de carbohidrats a la dieta, aquesta seria la més recomanable.
  4. Begudes vegetals amb una mica de sucre i/o amb edulcorants. Hauríem de limitar les begudes que veiem que contenen entre 2.5 i 5 grams de sucre per 100ml.
  5. Begudes vegetals altes en sucre i/o amb edulcorants. Hem d'eliminar les begudes que contenen més de 5 grams de sucre per 100ml.
➡️ Consum

Més notícies: