Imatge de fons d'un metge, i una altra imatge de diversos festucs ja pelats en un bol
CONSUM

El fruit sec que pots menjar cada dia i té múltiples beneficis per a la salut

Els fruits secs tenen molts beneficis per a la teva salut, per la qual cosa la majoria de vegades és beneficiós incloure

Moltes vegades quan parlo els meus pacients de fruits secs, sempre em diuen els més típics: nous, avellanes, ametlles… I penso: ostres, mai no diuen el que jo sempre tinc a casa. Sempre marxem als més comuns, també potser per qüestió econòmica, però jo he de declarar-me veritable fan dels festucs.

De fet, com us deia, la bosseta de fruits secs que sempre tinc a casa és de festucs. A més, també m'agrada la seva versatilitat, ja que es poden fer servir de maneres diferents:

 • Com pica-pica entre hores
 • En amanides per donar-li un toc cruixent
 • En un bol de iogurt per fer-lo més nutritiu
 • Amb unes torrades, per afegir-hi el toc cruixent, color i que siguin més nutritives
 • En plats principals, ja que es poden utilitzar fins i tot per salses

Valor nutricional dels festucs

Alguna vegada us he dit que no crec en el terme “superaliment” però, que si fos així, per a mi ho serien els festucs.

Molts pistatxos amb closca sobre unes estovalles de vímet

Segons la Fundació Espanyola de Nutrició, la ració de festucs comú hauria de ser entre 30-50 g amb closca al dia. Aquesta ració ens aporta uns 160 grams de calories, de les quals uns 2 g són greixos saturats, 8 g són greixos insaturats, 4 g d'hidrat de carboni i 2 g de fibra.

I bé, em deixo el més important: una ració conté gairebé 5 g de proteïnes, i no només n'és la quantitat, sinó la qualitat d'aquestes proteïnes. Es consideren una proteïna completa, ja que conté tots els aminoàcids necessaris. Res malament, no?

Beneficis dels festucs

Doncs veiem que el seu perfil nutricional és excel·lent, però anem als beneficis:

 1. És ric en nutrients. Conté àcids grassos insaturats i monoinsaturats, fibra, calci, magnesi, potassi, fòsfor, ferro, zinc, tiamina, vitamina E i folats.
 2. Té una alta concentració d'antioxidants. L'American Pistachio Growers va determinar amb investigacions que els festucs tenen un poder antioxidant molt elevat, comparat amb altres aliments coneguts per això.
 3. Millora la salut cardiovascular. Són rics en greixos saludables, ajuden a reduir el colesterol LDL (dolent) i augmentar el HDL (bo).
 4. Ajuda a controlar el pes. Són calòrics, però gràcies al contingut en proteïnes i fibra, són molt saciants.
 5. Beneficia al sistema digestiu. Gràcies a la fibra, afavoreixen la digestió i mantenen un tracte digestiu saludable.
 6. Regulen el sucre a la sang. Gràcies al seu alt contingut en fibra i al seu baix índex glucèmic, poden mantenir estables els nivells de glucosa a la sang.

Finalment, afegir que és essencial consumir els festucs en la seva versió crua i sense sal, ja que si no no serien així de saludables.

➡️ Consum

Més notícies: