Dona sorpresa amb una corona daurada i una pintura històrica de fons.
ACTUALITAT

Si tens aquest cognom, els teus avantpassats eren de la reialesa o aristòcrates

Hi ha un cognom amb clars vincles amb la classe acabalada que avui dia encara honra els seus orígens

En la rica història de la reialesa espanyola, trobem cognoms que no només reflecteixen llinatges antics, sinó també històries d'èxit i arrelament a la societat. Un d'aquests cognoms, àmpliament reconegut a Espanya és un testimoni de tradició i prestigi dins la cultura hispana.

Es tracta del cognom Alcalá, els orígens del qual els trobem en la classe dominant de la societat. Si tens aquest cognom, és probable que els vostres avantpassats hagin pertangut a l'aristocràcia o a la reialesa

Origen i significat d'Alcalá

El cognom espanyol Alcalá té les seves arrels a la paraula àrab "al-qal'a", que significa "fortalesa" o "castell". Aquesta etimologia suggereix una connexió directa amb l'ocupació àrab de la península Ibèrica durant l'edat mitjana.

Un període del qual provenen molts topònims i cognoms espanyols moderns. I és que els àrabs han inspirat molts noms que, als seus orígens, descrivien situacions geogràfiques o estructures defensives.

Pintura històrica que mostra un rei assegut en un tron amb una espasa, envoltat de cortesans agenollats i un grup de persones observant.

El cognom Alcalá s'ha transmès al llarg de generacions, vinculat freqüentment a famílies que han exercit rols prominents a la història nacional. Aquesta continuïtat no només reflecteix la importància del llinatge per a les identitats familiars, sinó que també subratlla l'estabilitat i l'arrelament de certes comunitats a diferents regions d'Espanya.

Presència actual del cognom Alcalá

Al llarg dels segles diverses personalitats han portat el cognom Alcalá, contribuint de diverses maneres al panorama cultural, polític i artístic d'Espanya. Entre ells es destaquen figures històriques, literàries i contemporànies que han deixat una marca indeleble als seus respectius camps.

Aquestes contribucions no només han enriquit la història col·lectiva, sinó que també han enfortit el llegat del cognom Alcalá a l'imaginari social espanyol.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el cognom Alcalá es troba entre els més comuns a Espanya. Amb una distribució significativa al llarg del territori, demostra la pervivència i la rellevància contínua de les famílies que el porten.

Mapa d'Espanya que mostra la distribució del cognom

Segons l'INE, hi ha aproximadament 11.195 persones amb el cognom Alcalá com a primer cognom i 11.741 com a segon cognom a Espanya, xifres que subratllen la seva presència considerable a la societat contemporània.

El cognom Alcalá no és només un testimoni del passat històric d'Espanya, sinó també un símbol d'identitat i continuïtat per a les famílies que el porten. Amb les seves arrels profundes en la història àrab, aquest cognom continua sent un far de tradició i llegat per a les pròximes generacions.

➡️ Actualitat

Més notícies: