Muntatge de roba de nadó rosa, un peu de nadó i la silueta de Catalunya
ACTUALITAT

El conegut nom català que s'ha tornat impopular amb el pas dels anys i és una llàstima

Els noms van perdent popularitat amb el pas de les noves generacions i hi ha un de dona que podria desaparèixer

En un món on els noms de moda estan guanyant terreny ràpidament, els noms tradicionals estan perdent força. A Catalunya, igual que a moltes parts del món, aquests noms estan experimentant una disminució en la seva popularitat.

Aquesta tendència reflecteix un canvi cultural on l'elecció del nom esdevé un equilibri entre la connexió personal i les influències contemporànies. Hi ha un nom català que està perdent força amb el pas dels anys: Gemma.

Origen i significat de Gemma

Gemma té les seves arrels al llatí "gemmātus", que significa "joia" o "pedra preciosa". Aquest nom captura la idea d'una cosa valuosa i bonica, reflectint així la bellesa inherent dels qui el porten. L'elecció de Gemma per a nena evoca la imatge d'una cosa única i brillant, cosa que brinda llum i alegria als qui l'envolten.

Muntatge d'una nena somrient amb cues recolzada en una taula amb les mans a la cara i una joguina de zebra i una dona amb les mans a la cara i samarreta rosa

A Catalunya els noms tradicionals estan veient una disminució de la seva popularitat a mesura que els pares opten per noms més moderns i globals. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), hi ha aproximadament 17.198 dones registrades amb el nom Gemma a tota la regió. Aquesta xifra, encara que considerable, mostra una tendència a la baixa en comparació de dècades passades.

L'any 2000 hi havia 1.170 nenes inscrites amb el nom Gemma a Catalunya. Tot i això, deu anys després, aquest número es va reduir dràsticament a només 317. Per a l'any 2020, el nombre va baixar a tan sols 12 nenes inscrites amb aquest nom.

La influència cultural del nom

Al llarg de la història, Gemma ha estat portat per diverses personalitats destacades en diferents àmbits. Com és el cas de, Gemma Mengual la nedadora sincronitzada espanyola, famosa per la seva destacada carrera a l'esport representant Espanya en múltiples competicions internacionals.

Foto de la nedadora Gemma Mengual en una piscina somrient i mirant a càmera

El nom Gemma amb la seva ressonància poètica i el seu significat de “pedra preciosa”, continua sent una elecció històrica i significativa per a molts pares a Catalunya. Encara que la seva popularitat pugui estar disminuint, el seu encant perdura entre aquells que aprecien la tradició i la profunditat del significat.

Gemma és més que un nom; és una joia lingüística que encapsula la bellesa i la història de Catalunya. Amb un origen que es remunta al llatí i un significat que evoca la idea de joia, aquest nom ha estat una opció volguda per generacions.

Tot i la seva disminució en popularitat, el seu llegat perdura a la cultura catalana com un recordatori de la riquesa i diversitat dels noms que donen forma a la nostra identitat.

➡️ Actualitat

Més notícies: