Una dona embarassada sosté una ecografia sobre el ventre. A l'esquerra hi ha una imatge circular d'un nadó dormint, envoltada de signes d'interrogació en bombolles de diàleg.
ACTUALITAT

El secret del famós nom català que porten els homes més valents i guerrers

El nom català amb una profunda història i rellevància moderna que reflecteix fortalesa i protecció

A Catalunya, alguns noms tradicionals es mantenen vigents al llarg dels anys, si bé la seva popularitat pugui fluctuar. Aquests noms, arrelats a la cultura i la història catalanes, reflecteixen una connexió amb les generacions passades i un desig de preservar la identitat cultural.

Amb tot, hi ha noms que han sabut adaptar-se i mantenir la seva rellevància en el temps. No només pel seu significat històric, sinó també per la seva capacitat per ressonar amb les noves generacions.

Àlex, el nom que perdura en el temps

Un d'aquests noms és Àlex, és la forma catalana del nom espanyol Alejandro, que prové del grec "Alexandros". Aquest terme està compost per les arrels "alexein", que significa "defensar" i "anar" que es tradueix com a "home" o "guerrer".

El nom es pot interpretar com a "defensor dels homes" o "protector". Aquesta etimologia li confereix una connotació de força i lideratge, qualitats que han mantingut el nom en ús constant al llarg dels segles.

Muntatge de fotos de la panxa d'una dona embarassada de perfil i, al costat, la imatge d'un bebè nounat als braços

Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT), hi ha 24.653 nens registrats amb aquest nom a Catalunya. Tot i que la popularitat d'aquest nom ha experimentat algunes variacions al llarg dels anys, continua sent un nom elegit per molts pares.

La seva versatilitat i el fet que sigui fàcil de pronunciar en diferents idiomes el converteixen en una opció atractiva per a moltes famílies.

Personatges reconeguts sota aquest nom

El nom Àlex ha estat portat per diverses personalitats que han contribuït a la seva fama i prestigi. Per exemple, Àlex Crivillé, un reconegut pilot de motociclisme, o Àlex Corretja, un destacat tenista, han portat aquest nom a la fama internacional.

Àlex és un clar exemple de com un nom pot ser tradicional i alhora modern. A diferència d'altres noms que es poden percebre com a antiquats, Àlex s'ha mantingut fresc i rellevant.

Muntatge de fotos d'un nadó i, al costat, una persona feliç assenyalant-ho

La seva simplicitat i la força del seu significat han permès que travessés generacions sense perdre atractiu. És un nom que, encara que no encapçala les llistes de popularitat actuals com fa alguns anys, continua sent una elecció sòlida i respectada.

El nom Àlex encarna la barreja perfecta de tradició i modernitat. El seu origen grec i el seu significat poderós el converteixen en una opció que resisteix el pas del temps. A més, la influència de figures públiques que porten aquest nom ha contribuït a mantenir la seva rellevància i atractiu a la societat contemporània.

➡️ Actualitat

Més notícies: