Muntatge amb un radar de carretera i la bandera de Catalunya
ACTUALITAT

El radar que posa més multes a Catalunya és a menys de mitja hora de Barcelona

Els conductors han de tenir en compte la velocitat màxima per no ser sorpresos per algun radar

Que t'enxampi un radar mentre condueixes és un dels temors més grans dels conductors. Així que apunta bé quin és el que més multa de tot Catalunya.

El Servei Català de Trànsit ha publicat les xifres de multes per excés de velocitat a Catalunya durant el 2023. I, sorprenentment, hi ha hagut un augment del 21% respecte de l'any anterior.

Segons les dades obtingudes pel 324 mitjançant una sol·licitud de transparència, es van imposar un total d'1,14 milions de multes, amb una mitjana que implica una sanció cada mig minut.

Una dada notable és la concentració de multes en un nombre reduït de radars, amb els deu radars més actius responsables de gairebé la meitat de les sancions. El radar líder, situat a l'AP-7 entre Barberà del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda, va enxampar més de 140.000 conductors.

Un radar no sempre operatiu

Tot i que només va estar operatiu entre els mesos de maig i novembre. Aquest radar va imposar una multa cada 427 vehicles, representant l'11% de la recaptació total. Altres radars destacats inclouen el de la C-31 a l'alçada de Castell d'Aro, que va registrar 66.047 multes.

Així com el de l'AP-7 entre Ulldecona i Amposta, amb 63.772 sancions. Tot i l'augment en el nombre de multes, la recaptació va experimentar una caiguda substancial. Passant de 45 a 39 milions d'euros només en un any.

Els deu radars més actius van representar el 37% de la recaptació total, plantejant interrogants sobre els factors que podrien influir en aquest canvi.

Milions de vehicles per les autopistes

El Servei Català de Trànsit ha assenyalat que el nombre de multes està vinculat a la intensitat del trànsit. Amb cinc milions de vehicles que transiten per certes autopistes cada mes. Això subratlla la importància de la vigilància dels radars per mantenir la seguretat viària i conscienciar els conductors sobre els límits de velocitat.

Imatge de fons d´una carretera d´Espanya i una altra imatge en primer pla d´un radar autònom de la marca Vitronic

A quina velocitat es pot circular per les autopistes espanyoles

A Espanya, la velocitat màxima permesa en autopistes i autovies és generalment de 120 quilòmetres per hora (km/h). Tot i això, aquesta velocitat pot variar segons les condicions específiques de la carretera i la senyalització local. En algunes autopistes, especialment aquelles que són dins àrees urbanes o que travessen zones sensibles, la velocitat màxima pot ser menor.

De totes maneres, s'indica per senyals de trànsit. És important prestar sempre atenció a la senyalització i adaptar la velocitat segons les condicions del trànsit i de l'entorn. Si condueixes per Espanya, també has de tenir en compte què són els radars autònoms.

El Governva confirmar la compra de quatre radars autònoms l'any passat. Dos començaran a funcionar el mes d'abril. Mentrestant, els altres dos començaran a operar abans que s'acabi el 2024.

Per la seva banda, el Govern també ha informat que es col·locaran en carreteres on es produeixi una concentració més gran d'accidents. I on la velocitat excessiva sol ser un problema important.

➡️ Actualitat

Més notícies: